fbpx
12.6 C
Craiova
joi, februarie 25, 2021

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, Ziua Luceafărului poeziei românești

Spectacole, simpozioane, lansări de carte şi vernisaje, vor avea loc, astăzi, în toată ţara, precum şi în comunităţile de români din diaspora, de Ziua Culturii Naţionale, marcată în fiecare an odată cu celebrarea naşterii lui Mihai Eminescu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă.

Ziua Culturii Naționale este Ziua Eminescu

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie 2018, este marcată şi în acest an prin numeroase manifestări culturale. Evenimentele sunt dedicate atât Zilei Culturii Naţionale, cât şi debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul institutelor culturale din străinătate reuneşte recitaluri de poezie, concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecţii de film şi conferinţe.

Si in alte tari europene, Ziua Culturii Nationale omagiaza oameni de cultura remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat in parte. Astfel, in Spania, Ziua Culturii este marcata la data mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, in ziua in care s-a nascut poetul Luis de Camoes. si autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.

Premierul Mihai Tudose a scris astăzi, pe Facebook, că Ziua Culturii Nationale este “un moment prielnic pentru a reflecta asupra contributiei constante pe care cultura o are in dezvoltarea statului si a fiecaruia dintre noi in parte”, iar “Anul Centenarului reprezinta cea mai buna ocazie sa aratam respectul cuvenit culturii “, intrucat cultura “confera statului aura unicitatii”.

 

Citește și http://bit.ly/2B233yf

The following two tabs change content below.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

26,573FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles