12.8 C
Craiova
vineri, martie 29, 2024

168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea marelui poet al României, Mihai Eminescu. Are cel mai lung poem de dragoste Luceafărul. Copilăria și-a petrecut-o la Botoșani în versuri.

Mihai Eminescu (Eminovici) a fost poet, prozator și jurnalist român socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. La împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, azi va fi oficiată o slujbă de pomenire la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

De 8 ani românii sărbătoresc Ziua Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Azi vor avea loc manifestări culturale în orașele importante din România: simpozioane, spectacole, lansări de carte și slujbe de pomenire cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

 

Citește și http://bit.ly/2r8uVRt

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Accesează-ne și aici!

Latest Articles

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Atentie Ads Block!!!

Va rugam dezactivati Ads Block, pentru a vioziona reclamele noastre de pe site. Va multumim de intelegere!