5.6 C
Craiova
duminică, decembrie 3, 2023

24 ianuarie, zi istorică! „Mica Unire”, primul pas spre România

Data de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române!

Ziua de 24 ianuarie a marcat istoria poporului român ca data la care s-a realizat Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Primul pas spre înfăptuirea acestei unificări l-a făcut domnitorul muntean Gheorghe Bibescu, cel care a desființat vama de la Focșani, punctul de trecere principal dintre cele doua tari. Unirea politica s-a făcut în anul 1862, când Al. Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, iar capitala s-a mutat la București.

Ziua de 24 ianuarie a făcut posibil visul românilor!

Visul românilor de a avea o singură țara dăinuia încă din vremea lui Decebal și Burebista, dar fusese înfăptuit doar pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul.

Deși scurtă (1859-1866), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului Guvern Unitar, ca și prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, Reforma electorală, Secularizarea averilor mănăstirești, Reforma agrară, Reforma învățământului.

Citește și: Pe cine ai vrea la nunta ta! Votează cântărețul de muzică populară favorit!

Loading RSS Feed
Catalin Anghel
Catalin Anghel
Redactor 3minute.net. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles