4.2 C
Craiova
vineri, aprilie 19, 2024

3 jocuri de cărți pe care orice student din România le cunoaște

Când ai jucat ultima dată un joc de cărți? Încearcă să-ți amintești. Pun pariu că te-ai distrat de minune! Competiția, strategiile și norocul fac din aceste jocuri una dintre cele mai plăcute forme de a petrece timpul liber cu prietenii.

În acest material vei găsi 3 dintre cele mai populare jocuri de cărți în rândul studenților din România. Probabil că le cunoști deja, dar nu este niciodată rău să-ți amintești de ele și eventual să le reiei la următoarea întâlnire.

Război

Acesta este unul dintre cele mai simple și totodată cele mai distractive jocuri de cărți. Poate fi practica în 2, dar și în 13 jucători. Ideea este că pachetul de 52 de cărți se împarte, cu fața în jos, în mod egal, participanților. Apoi, fiecare jucător trebuie să pună jos prima carte din teanc, iar cel care a pus cartea cu valoarea cea mai mare va câștiga mâna.

În cazul în care doi sau mai mulți participanți așază cărți de aceeași valoare, se intră în faza de „război”: cei implicați vor trebui să pună jos numărul de cărți aferent cărții care a cauzat războiul. Astfel, dacă războiul a fost cauzat de un valet, jucătorii trebuie să pună jos câte 11 cărți, iar ultima carte pusă va determina câștigătorul. Totuși, dacă unul dintre aceștia are mai puține cărți, cu toții se vor opri la acest număr. Soarta jocului se decide de fiecare dată în urma acestor runde speciale de război, pentru că acolo se pot pierde sau câștiga cele mai valoroase cărți din joc.

După câștigarea unei mâini, toate cărțile trebuie să meargă în partea de jos a teancului, fără să fie amestecate. Jocul se încheie atunci când un singur participant câștigă toate cărțile din pachet.

Blackjack

Inventat în prima parte a secolului al XVI-lea în Franța, jocul care atunci purta numele de „Vingt-et-un” a câștigat rapid popularitate și a ajuns să fie practicat inclusiv de către faimosul lider Napoleon Bonaparte.

Scopul jocului este să obții un punctaj de 21 sau unul cât mai apropiat de această cifră, pentru a învinge dealerul, însă fără să depășești acest număr. Spre deosebire de majoritatea jocurilor de cazinou, la blackjack, deciziile jucătorului chiar contează.

Deși în ultima vreme, blackjack-ul este practicat în mod obișnuit în platformele de casino online, fie că vorbim despre varianta virtuală sau despre cea live, cu dealeri umani, asta nu înseamnă că jocul cunoscut și sub numele de „21” nu este deseori practicat între prieteni. Practic, unul dintre jucători va fi dealerul, lucru care se poate face și prin rotație, iar ceilalți vor participa la joc în mod obișnuit.

Macao

Dacă la „Război” scopul jocului este de a obține toate cărțile din pachet, la Macao obiectivul este fix contrariul: să scapi primul de toate cărțile. Se poate juca în 2-6 jucători și necesită întreg pachetul de cărți, inclusiv cu cei doi jokeri.

La început, fiecare participant primește 5 cărți, la care are voie să se uite, iar una dintre cărțile rămase în teanc este pusă cu fața în sus. Jucătorii vor pune, în ordine, cărți care să aibă același număr sau același simbol jos (cupă, caro, pică și treflă), iar dacă nu au, vor trage o carte din teanc.

Cărțile 2, 3 și jokerii sunt „umflături”, adică îl determină pe următorul să tragă un număr de cărți din pachet (2, 3, 5 pentru jokerul negru, 10 pentru jokerul colorat), însă acesta poate pasa pedeapsa mai departe dacă așază o altă „umflătură” peste. Cartea numărul 4 determină pierderea unei ture a următorului participant, dar se poate pasa următorului dacă se adaugă o altă carte cu aceeași valoare. Cu asul se poate cere schimbarea simbolului de jos.

O altă regulă este că jucătorul are voie să așeze simultan oricâte cărți de aceeași valoare. Important este ca jucătorul să spună „Macao” imediat ce rămâne cu o singură carte în mână, pentru că dacă altcineva spune cuvântul înaintea sa, acesta va fi penalizat și va trebui să extragă 5 cărți.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles