26.7 C
Craiova
marți, aprilie 16, 2024

Ești condamnat definitiv, dar poți participa la alegerile parlamentare

Deputații juriști au decis că persoanele condamnate definitiv pot participa la alegerile parlamentare. Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport de respingere pentru inițiativele legislative ale PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar si la proiectul privind interzicerea persoanelor care au primit condamnări definitive de a participa la alegeri.

Proiectul privind alegerea primarului în două tururi de scrutin prevede că „daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin”. Al doilea proiect refuzat de PNL se referă la interzicerea persoanelor care au primit condamnare definitivă. Aceștia nu ar avea voie să participe la alegerile parlamentare.

Deputații juriști vor ca persoanele condamnate să aibă aceleași drepturi ca ceilalți

Proiectul prevede că „Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnari penale definitive”.

Se pare că cele două proiecte propuse de PNL sunt respinse de deputații juriști. PNL respinge propunerea deputaților, însă fără a avea un răspuns concret. Cert e că, cele două proiecte urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Citește și 

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles