fbpx

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Secțiile de votare au fost deschise la ora 7.00

Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale s-au deschis, duminică, la urne fiind aşteptaţi peste 18 milioane de români. În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin.

Cetăţenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.
Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secţie de votare.

În cazul în care alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.

Secţiile de votare din ţară pentru turul I al alegerilor prezidenţiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

La aceste alegeri s-au înscris 14 candidaţi. Dacă niciunul dintre candidaţi nu va avea majoritate de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, va fi organizat al doilea tur de scrutin, în 24 noiembrie, între primii doi clasaţi. Scrutinul va fi câştigat de candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Mandatul şefului statului este de cinci ani.

Ordinea în care candidații apar pe buletinele de vot, la alegerile prezidențiale de duminică, 10 noiembrie 2019, conform tragerii la sorți care a fost efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), este următoarea:

1. Klaus Iohannis – Partidul Național Liberal
2. Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară
3. Dan Barna – Alianța USR PLUS
4. Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România
5. Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat
6. Cătălin Ivan – Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
7. Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
9. John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română
10. Mircea Diaconu – Alianța Electorală Un Om – formată din ALDE și Pro România
11. Bogdan Stanoevici – candidat independent
12. Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănașu – candidat independent

În 3 minute poți să vezi și: Începe depesedizarea! Se face inventarul la rude, pile și amante

Ponta, singur-cuc! Partidul traseiștilor a făcut implozie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0