fbpx
-1.7 C
Craiova
duminică, martie 7, 2021

Alertă! După doi ani în care pesta porcină africană a făcut ravagii, noua amenințare se identifică sub denumirea ”virusul H5N8”

Gripa aviară subtipul H5N8 înalt patogenă amenință din nou piața cărnii de pasăre conform Comisiei Europene, care a informat la mijlocul acestei săptămâni despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară ce evoluează în regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.

- Advertisement -
- Advertisement -


La nivelul Comisiei a fost demarată la începutul acestui an procedura de adoptare a Deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, ulterior declarării acestor focare de către Polonia, scrie evz.ro

În România, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel național, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în țara noastră. Printre aceste măsuri, au fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția și fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia. Totodată, sunt informați crescătorii de păsări, despre situația epidemiologică mai sus menționată apărută în spațiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

De asemenea, ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se aspecte precum trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante, precum și respectareai cerinţelor generale si specifice de igienă.


Reamintim că din iulie 2017 România se confruntă cu cea mai severă criză epidemiologică prin expansiunea pestei porcine africane(PPA). Conform ultimului raport ANSVSA, din 7 ianuarie 2020, numărul focarelor de PPA este de 609 răspândite în 25 de județe ale țării. Alte 2282 de focare au fost ”stinse”, prin sacrificarea a 545.022 porci, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din efectivele de porcine existente în România în toamna anului 2018.

În 3 minute poți să citești și: Mai puțină muncă birocratică pentru profesori! Care sunt măsurile avute în vedere

The following two tabs change content below.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

26,668FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles