16.2 C
Craiova
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Amenzi uriaşe pentru şoferi! Totul porneşte de la banala roată de rezervă

Legislaţia rutieră este vagă atunci când vine vorba de roata de rezervă care ar trebui să fie „în ton” cu anotimpul în care se circulă. Astfel, şoferii trebuie să aibă o roată de rezervă de iarnă în sezonul friguros.

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”, informează Poliţia Rutieră.

Chiar dacă ai anvelope de iarnă şi lanţuri, tot rişti o amendă de 725 de lei dacă martorii de uzură scad sub limita prevăzută legal, scrie stiripesurse.ro

În Codul Rutier este prevăzută şi o situaţie în care poliţistul are dreptul să îţi dea o amendă de 725 de lei şi să îţi reţină certificatul de înmatriculare dacă anvelopele de iarnă sunt uzate, deci nu mai funcţionează cum ar trebui.

Indiferent dacă anvelopele sunt de iarnă, vară sau all-season, atâta timp cât prezintă urme de uzură considerabile, rişti o amendă de 725 de lei.
Limita legală de uzură este cea de 1,6 milimetri, aceeaşi ca în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America de Nord, fiindo prevedere stabilită la nivel internaţional.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toţi producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în europa şi Statele Unite ale Americii nişte martori de uzura.

În fapt, aceştia reprezintă minim 6 bare din cauciuc poziţionate între blocurile profilului de anvelopă, acestea având o înălţime de 1, 6 milimetri.

Prevederile referitoare la martorii de uzură se găsesc în art. 100 din Codul Rutier, unde se menţionează că amendă este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 725 de lei.

In 3minute poti sa citesti si: Alegeri prezidențiale 2019. Rezultatele, după prelucrarea a 99,9% din buletinele de vot

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles