-2.8 C
Craiova
miercuri, ianuarie 19, 2022

Arafat și Rafila anunță primele măsuri împotriva răspândirii Omicron

Omicron. Ce trebuie să știe românii din străinătate care vin în țară de sărbători! Virusul le dă planurile peste cap tuturor

Omicron le dă planurile peste cap românilor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și directorul CNSCBT, din cadrul INSP, Adriana Pistol anunță primele măsuri hotărâte în cadrul ședinței cu premierul Ciucă, care a durat duminică mai bine de 4 ore.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre măsurile care s-au dispus în cadrul ședinței:

 • Recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea
 • Măsurile pe care le-am gândit se referă la limitarea răspândiri noii tulpini Omicron
 • Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe (deci nu din țările Uniunii Europene) vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie
 • Persoanele care nu sunt vaccinate intră în carantină timp de zece zile.
 • Persoanele care vin din spațiul UE vor prezenta, ca și până în prezent, certificatul verde, sau dovada trecerii prin boală în ultimele 80 de zile, sau rezultatul negativ al unui test PCR obținut cu cel mult 72 de ore ianainte de călătorie.
 • Șeful DSU, Raed Arafat a precizat ca

 • Persoanele care intră în țară trebuie să prezinte acel PLF (formularul de localizare a pasagerilor). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie.
 • Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

  Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății. Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

  Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

 • S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.
 • Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.
 • Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
 • Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.
 • Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
 • Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.
 • Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

  Vremea Oltenia. Atenționare meteo de ploi și vânt

  Tânăr, prins drogat la volan după ce a provocat un accident!

  Related Articles

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Stay Connected

  27,278FaniÎmi place
  0AbonațiAbonați-vă
  spot_img

  Societate comerciala cu sediul în Craiova, domeniul de activitate confecții-marochinărie, angajează mecanic confecții piele. Salariu: 1000 euro. Condiții; profesionist, experiență.

  Relații la tel: 0738/497538

  Latest Articles