18.9 C
Craiova
vineri, iunie 14, 2024

Botniță pentru magistrați! Interdicțiile pe care Savonea le pregătește celor care postează pe Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii, în mandatul Liei Savonea, încearcă să realizeze un ghid, prin care judecătorii și procurorii sunt învățați cum să comunice pe rețelele sociale, potrivit ziare.com.


O serie de magistrați susțin că prevederile sunt interpretabile, precum și că documentul propune niște interdicții clare. Astfel, aceștia sunt mai expuși riscului de a fi cercetați de către Inspecția Judiciară.


Decizia vine în contextul în care oamenii din sistem au criticat pe Facebook, în mai multe rânduri, schimbările aduse de PSD-ALDE, în ultimii doi ani, în sistemul de Justiție, precum modificările la Codurile penale și alte acte normative din sector.


Ghidul înaintat de CSM notează că magistrații nu trebuie să posteze fotografii, care ar putea crea aparența de opulență, să facă reclamă mascată la anumite produse sau să militeze pentru anumite cauze, fie ele și umanitare, într-un mod care poate submina prestigiul funcției și imparțialitatea lor.


De asemenea, sunt interzise publicarea și diseminarea de informații în sprijinul unui partid politic sau al unui candidat la alegeri sau afișarea de fotografii pe o rețea socială, care ar putea crea o legătură directă și clară a unui judecător sau procuror cu un partid politic.


Potrivit aceluiași ghid, magistraților le va fi interzis să-și critice colegii și să facă postări cu aluzii, fiind stipulat că mesajele lor publice trebuie să fie evidente și clare, fără ironii.


La punctul 46, îndrumarul CSM impune interdicții și în ce privește „prietenii virtuali”: „Judecătorilor și procurorilor le este interzisă acceptarea în lista de prieteni a unor martori, avocați ai părților sau alte persoane ce sunt parte într-un dosar. Cazurile în care prietenia din spațiul social-media reflectă o relație de prietenie în viață reală se rezolva potrivit normelor procedurale privind situațiile de incompatibilitate”.

În plus, îndreptarul stabilește și limite în ce privește prietenii de pe Facebook: „Se recomandă că judecătorii și procurorii să nu se împrietenească pe rețelele sociale cu oricine, doar din dorința de a avea mai mulți prieteni,” stabilește articolul 47.


O altă interdicție, la articolul 50, unde se arată că: „Judecătorii și procurorii trebuie să-și informeze membrii familiei și prietenii apropiați care au conturi pe social media despre obligațiile etice și profesionale ale magistratului”.Practic, prin această prevedere, se impun în sarcina magistraților sarcini suplimentare, altele decât cele stabilite de legislația în vigoare.


Nici măcar „like-urile” n-au scăpat „nereglementate”. Una dintre interdicții vizează, așadar, aprecierile pe rețeaua Facebook: „Judecătorilor și procurorilor le este interzis să susțină, promoveze sau să dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste, dacă asocierea cu acestea submina prestigiul magistraților și al sistemului judiciar”.

În 3 minute poți să vezi și: Drumul spre Cotroceni, pavat cu semnături false! BEC face reclamație la Parchet

Dăncilă, pe picior de plecare! Ce pregătește Opoziția!

Craiova este gazdă pentru Gala K1, sub bagheta lui Florin Boboc!

Lovitură de stadion: Grandiosul se mută de pe „Oblemenco”!

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles