fbpx
12.3 C
Craiova
duminică, octombrie 17, 2021

Carantină de noapte de la ora 20:00 în Craiova!

Magazine închise după ora 18:00! Ce reguli au mai stabilit autoritățile!

Autoritățile impun noi restricții românilor. Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi, pentru a discuta și propune măsuri mai drastice pentru împiedicarea răspândirii infecției cu virusul Sars-Cov-2. Momentan, doar weekendurile sunt vizate, dar lucrurile se schimbă în zonele în care rata de infectare își face de cap.

Dacă situația din Craiova nu se îndreaptă, urmează ca serile de weekend sa fie petrecute în casă. Astăzi, incidența infectărilor a ajuns la 4,19 în Bănie. Pentru aplicarea măsurii de carantinare a orașului pe timp de noapte în weekend, incidența trebuie să depășească 4 la mia de locuitori timp de 14 zile consecutiv.

Circulația și programul magazinelor vor fi restricționate în funcție de rata de infectare.

  1. În localitățile cu rata de infectare de peste 4 la mie în ultimele 14 zile, circulația se va face pe baza declarației, doar pe un motiv întemeiat între orele 20:00 – 05:00. Magazinele, piețele și centrele comerciale se vor închide la ora 18:00. Aceste măsuri sunt valabile în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Craiova are astăzi o incidență de 4,12 la mia de locuitori.
  2. În localitățile unde incidența depășeste 7,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile măsurile prezentate mai sus se vor aplica în toate zilele săptămânii.
  3. Se interzice părăsirea sau intrarea fără un motiv întemeiat în localitățile aflate în scenariul roșu.
  4. Sălile de sport se închid în localitățile cu rata de infectare de peste 4 la mie în ultimele 14 zile .

Cât despre sărbătoarea Paștelui, autoritățile au decis să permită credincioșilor să participe la slujba din noaptea de Înviere. Măsura face referire atât la Paștele ortodox, cât și la cel catolic. Circulația este permisă în aceste două nopți până la ora 02:00.

DOCUMENTUL OFICIAL:

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE (DOCUMENT):

Se propune modificarea şi completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04 – 04.04.2021 şi 01.05 – 02.05.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 şi 28.03.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 18.00 – 22.00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condiţiile de desfăşurare a activităţii operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafaţa obiectivelor.

(1) Prin «incidenţa cumulată în ultimele 14 zile» se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează.

(2) Zilnic, pe baza datelor implementate în platforma , Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va realiza calculul ratei de incidenţă pentru fiecare localitate.

Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

Începând cu data prezentei hotărâri, măsurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9 din 11.02.2021, îşi încetează aplicabilitatea.

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”. 

În 3 minute poți să vezi și:

FOTO: Viața unei femei de 94 ani a fost pusă în pericol de flăcări!

Strigător la cer! Structura anului școlar a fost modificată din nou!

Transport gratuit pentru românii care vor să muncească în străinătate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles