7.9 C
Craiova
vineri, aprilie 19, 2024

Căutați următoarea destinație de vacanță? ”Disneyland-ul morții”, inclus în oferta unei agenţii de turism din România

O agenţie de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la Cernobîl, oraşul în care s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară, în anul 1986, preţul pachetului turistic fiind de 395 de euro şi include şi un contor de radiaţii, astfel încât participanţii să fie conştienţi că se află în afara unui pericol.

Excursia include vizita în oraşul Pripyat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniţă şi şcoală, piscina orăşenească, clădirea Comitetului Executiv orăşenesc, unde a fost creat primul centru de urgenţă, hotelul Polissya, unde a existat un post de observaţie pentru operaţiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale „ARC-1”, oraşul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune.

Lucian Bădîrcea, CEO al agenţiei de turism Iri Travel, a declarat că ideea organizării unei excursii la Cernobîl i-a venit în urma succesului serialului cu acelaşi nume difuzat de HBO.

Tot el a spus: „Cazarea se va face atât în Chişinău cât şi în Kiev, prima noapte în Chişinău şi alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina. Vizita la Cernobîl durează o zi şi fiecare participant la excursia asta va primi nişte contoare de radiaţii, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiaţii de acolo. Pe parcursul turului participanţii vor fi expuşi la o doză de radiaţii de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale şi de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiaţii. Şi, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiaţii”.

Turismul există deja în regiune, dar a explodat odată cu lansarea serialului pe HBO. Recent, Le Figaro a raportat că, din 2010, regiunea a primit aproximativ 30.000 de vizitatori pe an, potrivit playtech.ro

Evident, unele reguli de siguranță trebuie respectate, explică Galia Ackerman, specialist în Rusia și Ucraina, și autor al unui ghid despre Cernobîl.

„Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de siguranță. De exemplu, în Pripiat, nu trebuie să mâncați, să beți sau să fumați, sau chiar să mergeți pe iarbă sau să intrați în clădiri, deoarece puteți să vă alegeți fie și cu o particulă activă, adică un fir de praf care conține atomi de plutoniu”.

Pentru a reglementa vizitele, guvernul dorește să creeze un bilet electronic pentru vizitatori, pentru a pune capăt corupției din rândul poliției. Decretul semnat de președintele ucrainean intenționează, de asemenea, să definească planurile pentru căile de acces. Sunt necesare mai multe trasee, iar rețeaua de telefonie mobilă trebuie îmbunătățită.

Chiar și așa însă, nu e sigur că sunt suficiente măsuri pentru a preveni ca spațiul de la Cernobîl să devină un „Disneyland al morții“, spune Galia Ackerman, referindu-se în special la vizitatorii dornici de a posta pe Instagram fotografia perfectă.

În 3 minute poți să vezi și: Toamna și tu

 VIDEO! Idila dintre antrenor și jucătoare s-a oficializat!



Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles