Căutătorii de perfect și pierderea valorilor

Trăim zilele în care auzim la tot pasul: „Generația voastră nu știe ce este greul. Noi am muncit la vremea noastră”. Da, aceste vorbe sunt rostite de oameni ceva mai bătrâni, ceva mai trecuți prin viață, dar asta nu înseamnă că sunt și adevărate sau haideți să nu fim atât de categorici și să spunem că asta nu înseamnă că sunt în totalitate adevărate!

Acești grăitori de idealuri, acești căutători de perfect, acești oameni care găsesc ceva greșit în orice ar face generațiile noi, ei bine, ei nu știu cât de greu este să crești valori. Nu vorbim de valori materiale, ci de valori omenești. Fără să se întrebe cât de greu este pentru un tânăr să-și găsească drumul, fără să se gândească la cât de complicat este pentru un copil să-și găsească locul într-o societate dominată de prejudecăți, căutătorii de perfect critică, judecă și găsesc vinovați. Rar se gândesc să găsească soluții, să îndrume, să împartă din cunoștințele lor sau să contribuie cât de puțin la nașterea unei valori.

Un părinte bun se chinuie ani de zile să-i ofere încredere copilului său, ca mai apoi, un străin să-i dărâme Universul, cu două vorbe. Un profesor luptă ani de zile să-și îndrume elevii spre cunoaștere, pentru ca un străin să-l critice pentru visele pe care îndrăznește să și le urmeze. Un tânăr are tupeul să creadă într-un viitor strălucit, iar un străin are lejeritatea de a-i spune că nu are nici măcar o șansă la reușită în țară. Când eram mici, mereu auzeam replica : „Să nu vorbești cu străinii”. La o anumită vârstă, aceste cuvinte capătă un sens mult mai profund.

Valorile nu se nasc, valorile se formează. Nimeni nu a fost premiat la naștere. Nimănui nu i s-a dat un premiu doar pentru că există. Tinerii au nevoie de îndrumare, de încredere, de un mediu în care să-și pună în valoare calitățile. Societatea are nevoie de idei, iar ideile au nevoie de oameni. Tindem să ne batem singuri cuie în talpă și să spunem: „În țara asta nu avem viitor”. Dar câți dintre noi spun: „Țara asta are nevoie de noi!”? Da, este mai ușor să alegi calea cea lină, dar ce faci atunci când ajungi în punctul în care realizezi că nu ți-ai atins adevăratul potențial? Ce faci atunci când vezi că cei mai slabi decât tine ocupă funcții care îți decid viitorul? Ce faci atunci când vine vremea să-i răspunzi copilului tău la niște întrebări despre viață? Îl gonești din țară? Vei deveni și tu un căutător de perfect? Este riscant. Te poți pierde pe tine, în timp ce cauți perfectul.

Citește și: Fotbalul din curtea școlii, dat dispărut!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *