Sfântul Ion este sărbătorit de câteva milioane de români. Sunt însă câteva tradiții de care oamenii țin seama în această zi de sărbătoare. Știm sigur ca trebuie sa fim veseli, fără să consumăm vin roșu.
Sărbătoarea de Sfantul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Pe 7 ianuarie începe un post special, aproape negru, ce durează aproximativ două săptămâni. În trecut, în această zi nu se tăia nimic cu cuțitul, toate alimentele de la masa se rupeau cu mana. O alta interdicție era cea a folosirii măturii, care ar deranja liniștea morților.
Se zice că după Sfantul Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai face simțită prezența. Sfânt-Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși. În unele zone există obiceiul „Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasmă luată în ziua de Bobotează toți oamenii ce au participat la slujba de Sfântul Ion. „Iordăniţii„ trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.
De Sfantul Ion nu se consumă vin roșu, dar nimeni nu are voie sa fie trist!
O tradiție veche spune că astăzi nu se consumă vin roșu, această băutură amintind de martirajul Sfântului Ion. Superstițioșii spun că cine nu este vesel în aceasta zi, va fi trist tot restul anului. Ziua de 7 ianuarie este considerată și „Ziua furcii”, ziua în care femeile își reiau treburile zilnice.
Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Citește și: Lucruri pe care nu trebuie să le faci de Bobotează