-0.3 C
Craiova
marți, ianuarie 18, 2022

Cel mai mare centru de date din România, construit într-o comună din Dolj

Oltenii n-au apă potabilă și canalizare, însă beneficiază de inteligență artificială și de peste 5.000 de servere

Locuitorii din comuna doljeană Mischii, aflată la 15 kilometri de Craiova, nu se pot bucura de apă potabilă și canalizare, ci de cel mai mare centru de date din România. Proiectul aparţine unei companii înfiinţate acum doi ani, ClusterPower, şi beneficiază de finanţări consistente de la stat.

Şantierul din câmpurile comunei Mischii a fost inaugurat în august şi, potrivit site-ului ClusterPower, în decembrie ar trebui să fie gata hala principală. Un astfel de centru găzduieşte peste 5.000 de servere. Reprezentanţii companiei precizează că infrastructura de inteligenţă artificială de pe dealul de lângă satul Mlecăneşti va cuprinde şi un supercomputer, de tipul celui care a fost folosit de Pfizer pentru crearea vaccinului anti-COVID.

Compania ClusterPower, înfiinţată în 2019 de Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu, a început în luna iulie lucrările la cel mai mare centru de date din România şi primul centru de date de tip hyperscale din regiune, în localitatea Mischii, judeţul Dolj.

Investiţia iniţială este de i172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este aco­perită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilităţi necesare funcţionării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundaţiei, construirea centralei electrice şi a primei unităţi din cele cinci care vor dota centrul de date.

Centrul de date îşi propune să devină cel mai puternic punct de comunicaţii regional cu legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt şi Amsterdam şi conexiune cu 750 de centre de date din lume. Lucrările primului modul sunt estimate să se încheie în decembrie 2021. În această etapă, pe şantier lucrează aproximativ 40 de persoane.

Un microbuz s-a oprit într-un cap de pod! Zece olteni, la spital

FOTO: Craioveancă, nevoită să plătească o sumă colosală furnizorului de energie

Olguța Vasilescu: „Continuă lucrările de introducere a canalizării”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Societate comerciala cu sediul în Craiova, domeniul de activitate confecții-marochinărie, angajează mecanic confecții piele. Salariu: 1000 euro. Condiții; profesionist, experiență.

Relații la tel: 0738/497538

Latest Articles