Grupul de investiții Mercer a realizat un top al celor mai ieftine orașe. În alcătuirea clasamentului s-a ținut cont de fluctuațiile generate de inflație în privința bunurilor de larg consum, dar și de costurile mutării pentru rezidenții noi.
Europa de Est și Africa sunt puternic reprezentate pe listă, iar în ciuda costurilor reduse din acest moment, multe dintre orașe se dezvoltă economic, așa că dacă vreți să vă mutați ar trebui să o faceți cât mai repede.
Scroll pentru a descoperi cele mai ieftine orașe din lume în care merită să trăiești:
Belgrad, Serbia.
Capitala Serbiei e un oraș frumos, atât timp cât faci față temperaturilor extreme. S-au înregistrat 43,5 grade Celsius, în vreme ce iarna s-a ajuns la -26 grade Celsius.
Calcuta, India.
Casă a peste 15 milioane de oameni, Calcuta este cea mai mare metropolă de pe râul Hooghly. Chiar dacă India s-a dezvoltat puternic din punct de vedere economic în ultimii ani, mai sunt orașe cu sărăcie extremă, unde nivelul de trai este ieftin.
Sarajevo, Bosnia
Capitala și cel mai mare oraș din Bosnia Herțegovina, Sarajevo trece prin momente grele și pare incapabil să se adapteze la era post-comunistă. Economia nu se ridică și de aceea costul vieții este ieftin aici.
Almaty, Kazahstan
Almaty generează 20% din PIB-ul Kazahstanului, iar sectorul financiar începe să se dezvolte. Totodată, sunt planuri ca prin Almaty să tracă marea autostradă euro-chineză, drept urmare e de așteptat ca ușor viața în metropola kazahă să se scumpească.
Monterrey, Mexic
Situat în nord-vestul Mexicului, Monterrey se afla pe locul 94 în lume în sondajul realizat de Mercer în 2006 în privința calității vieții. Se arăta că viața e destul de ieftină în raport cu prosperitatea urbei mexicane.
Tbilisi, Georgia
Un alt oraș pitoresc, istoric din Europa de Est, Tbilisi nu este doar unul dintre cele mai ieftine locații, ci și una dintre cele mai sigure. În plus, în mod surprinzător, are o afluență extrem de mare de turiști.
Skopje, Macedonia
Atestată istoric din anul 4.000 î.e.n., capitala Macedoniei nu pare a fi făcut progrese prea mari de atunci, având în vedere locul pe care-l ocupă în topul Mercer. Acest lucru se poate datora și ratei de șomaj din oraș, care atinge valoarea de 30%.
10 Lusaka, Zambia
Este unul dintre orașele din sudul Africii care au cunoscut o dezvoltare rapidă în perioada recentă. Mai mult, a înregistrat o inexplicabilă dezvoltare a turismului, călătorii devenind din ce în ce mai aventuroși.
9 Gaborone, Botswana
Cel mai mare oraș din Botswana cunoaște o dezvoltare fără precedent a sectorului financiar: peste 20% din populație activând în acest domeniu. Ca marea majoritate a orașelor africane, suburbiile acum cresc economic, așa că nivelul de trai e unul super-acceptabil.
8 Karachi, Pakistan
Cel de-al șaptelea oraș ca număr de locuitori din lume, cu aproape 25 de milioane de rezidenți, Karachi nu a cunoscut o creștere a prețurilor în ultima vreme. Asta din cauza nivelului crescut al violențelor, dar și a problemelor legate de apa potabilă.
7 Tunis, Tunisia
Ca majoritatea economiilor vestice, și în Tunis se remarcă trecerea de la industria producătoare la cea a serviciilor. Ca în majoritatea orașelor africane, populația în suburbii a cunoscut un book, dar rămâne un oraș ieftin în care să trăiești.
6 Minsk, Belarus
Un alt oraș fost sovietic care a reușit să se adapteze greu la viața după perioada comunistă, capitala Belarului a cunoscut o dezvoltare economică fantastică, în condițiile în care s-au construit numeroase fabrici. Rata persoanelor fără loc de muncă este foarte redusă.
Johannesburg, Africa de Sud