13.4 C
Craiova
marți, mai 17, 2022

Chipul Regelui Mihai în biserica din Salcia! Cum a rezistat pictura în comunism

- Advertisement -

Portretul Regelui Mihai a fost descoperit în biserica din Salcia, Dolj. Pictura a fost ascunsă aproape jumătate de secol.

 

În biserica din satul doljean Salcia, județul Dolj, s-a descoperit portretul Regelui Mihai I al României. Acoperit vreme de aproape o jumătate de secol cu un strat de var, chipul Regelui a fost scos la lumină după câțiva ani de la recâştigarea democraţiei.

 

Acum, întreaga pictură și inscripțiile vor fi refăcute. Istoria picturii a circulat ca un secret în perioada comunistă, dar în prezent bătrânii spun povestea fără să se mai teamă de pedepse. Preotul bisericii a decis să repună în valoare portretul. „Cântăreţul de atunci, Grigore Popescu, ca să nu distrugă pictura cu chipul Majestăţii Sale, a dat cu apa-stop, au pus un dulap în dreptul respectivei picturi şi au pus cărţi”, a spus preotul Gheorghe Constantinescu, pentru Digi 24.

 

Portretul Regelui Mihai din Salcia, la un pas de a fi distrus

 

Cel mai bătrân dintre localnici, Nicolae Ploscărelu, a revăzut după o jumătate de secol pictura pe care o ştia de copil. În 1954, picture a fost la un pas să fie distrusă. „Cel care a vrut să distrugă picture cu chipul fostului monarh a fost găsit înghețat, iar localnicii cred că a murit blestemat”, susține popa din sat. Despre cel care a vrut să acopere integral picturile din biserică sub un strat de var, sătenii cred că și-a meritat soarta.

 

Restaurarea picturii aparţine preoţilor Constantin Băzneanu şi Gheorghe Tudor și va fi efectuată după obţinerea avizelor de la Comisia de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.

Nu rata! VIDEO! Denisa Cruceru s-a stins in accidentul din Lugoj! Reacția iubitului

 

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles