23.3 C
Craiova
luni, mai 16, 2022

Clujenii participă direct la stabilirea priorităților bugetare. Craiovenii au autorități care decid pentru ei

- Advertisement -

În Cluj, cetățeanul hotătăște unde se duc banii lui din impozite și taxe. În Craiova stabilesc cei pe care i-ai votat. Dar ți-au creat facilitatatea de a plăti taxele și cu cadrul.

 

Primăria Clujului a lansat portalul https://bugetareparticipativa.ro/, destinat exclusiv cetățenilor orașului. Pe acesta, clujenii stabilesc ei înșiși cum vor fi cheltuiți proprii bani, pe baza votului direct.

Au o grămadă de proiecte de unde pot alege, cum sunt: Cluj Street Art Festival, Copaci în curtea școlii, Muzeul de Ceară al Transilvaniei, „Da, aștept bus-ul, întârzie, dar nu-mi pasă”, Piste biciclete, Promedana Elisabeta, Scările orașului, ClujWay, Dezbatere publică online, Plata online abonamente de parcare, Cluj la puterea 10, Clujul Verde și Eficient. În total sunt peste 100 de proiecte pe care ardelenii le pot stabili prioritatea, repetăm, în mod direct.

Pentru fiecare proiect este trecută și suma ce urmează a fi cheltuită. Dar mai multe găsiți pe portal.

 

În același timp în Craiova. Aici, ne trezim cu proiectele gata puse în aplicare. Autoritățile stabilesc prioritățile. I-ai votat, ei decid. Și, peste noapte, ai parcare cu plată în centru, unde, chiar dacă plătești, iei amendă (au fost deja câteva cazuri).

Dacă la Cluj e participare directă la stabilirea bugetului, la Craiova e „transparență decizională”. Dacă voi înțelegeți ceva din proiectele de mai jos supuse dezbaterii, noi ne bucurăm:

 

Credeți că vom prinde din urmă vreodată Clujul sau de fapt suntem cu câțiva ani în fața lui, dar nu ne-am prins încă? Dezbatem pe facebook.

 

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles