21.7 C
Craiova
joi, septembrie 21, 2023

Copiii Craiovei amenințați de RAT cu închisoare de la 3 luni la 2 ani!

Părinții sunt din ce în ce mai indignați de cerințele RAT Craiova! Mulți dintre copii sunt minori și au sub 14 ani

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova amenință cu închisoare de la 3 luni la 2 ani școlarii. Aceștia sunt obligați să semneze un document prin care confirmă că sunt înregistrați la o instituție de învățământ acreditată/autorizată din Craiova. În plus, trebuie să furnizeze copii ale buletinelor părinților pentru a putea obține cardurile gratuite de transport.

Părinții sunt indignați de cerințele RAT Craiova

Părinții au exprimat indignare atunci când școlile au trimis hârtia către RAT. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că Regia de transport solicită informații cu caracter personal și a devenit interesată de datele lor de identificare. Mai mult, li se pare inadecvat că li se cere copiilor lor, care sunt în mare parte minori și mulți au sub 14 ani, să completeze declarații pe propria răspundere.

Conform HG pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi adoptată pe 8 septembrie 2023, ”titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează nominal de către operatorul local de transport, în baza confirmării/validării calității de elev”.

„Eliberarea/Reîncărcarea titlului de călătorie gratuit pentru elevi se realizează în baza carnetului de elev”

Eliberarea/Reîncărcarea titlului de călătorie gratuit pentru elevi se realizează în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev, precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. 

VIDEO! Bătaia din centrul Craiovei a fost surprinsă de camerele de supraveghere

În cazul în care verificarea calității de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învățământului din România, elevii care au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, iar elevii cu vârsta până în 14 ani trebuie să prezinte copia certificatului de naștere”, se arată în lege.

Directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu, n-a mai răspuns

La data de luni, 18 septembrie, conducerea RAT Craiova a fost întrebată de ce elevilor li se solicită să aducă copii ale buletinelor părinților. Aceștia s-au scuzat și au explicat că Inspectoratul Școlar Județean s-a ocupat de gestionarea cererilor. Directorul Marcel Tănăsescu a promis că va furniza mai multe informații în dimineața următoare, pe data de 19 septembrie, însă nu a respectat această promisiune, conform stiricraiova.ro.

Inspectoratul Școlar Dolj a fost întrebat despre motivul pentru care se cer copii ale documentelor de identitate ale părinților. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Dolj a explicat că această solicitare a fost impusă de către RAT.

IȘJ: „Alte informații nu avem”

Cererea și declarația pe propria răspundere a fost pusă la dispoziție și transmisă de RAT Craiova. Noi am făcut doar modelul de adeverință care să fie utilizat în toate unitățile de învățământ, dar și anunțul pentru a veni în sprijinul Regiei de transport. Alte informații nu avem, cel mai probabil cei de la RAT vor comunica presei informațiile necesare”, potrivit IȘJ.

RAT Craiova pare să fie în impas cu privire la cerința lor de a solicita în mod aparent abuziv. Deoarece nu există nicio prevedere legală care să justifice obținerea CNP-urilor părinților. Aceasta devine cu atât mai intrigantă cu cât se apropie alegerile din anul următor. Regia Autonomă de Transport pare să fie percepută ca un actor electoral care operează sub o acoperire necunoscută.

Loading RSS Feed

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles