fbpx

Coronavirus: România se apropie de scenariul 4. Când va fi declanșat?

Numărul de infecții cu coronavirus a crescut într-un ritm alarmant în România, motiv pentru care autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor fi implementate o serie de măsuri suplimentare.

Nelu Tătaru, actualmente ministru al Sănătății, declara în urmă cu o săptămână că se preconizează ca vârful de îmbolnăviri COVID-19 să fie atins în țara noastră în jurul Paștelui.

“Se vorbeşte deja despre un vârf al îmbolnăvirilor în apropierea Paştelui, când se vor întoarce acasă şi mai mulţi români din străinătate. Am putea ajunge, atunci, şi la 7.000 de persoane confirmate pozitiv”, spunea Nelu Tătaru la Digi24, în momentul în care România avea doar 260 de cazuri de coronavirus.

Acum sunt 1.292 de cazuri, cu cea mai mare creștere de la o zi la alta. Având în vedere că scenariul 4 se activează în momentul în care este depășit pragul de 2.000 de infecții cu coronavirus, este posibil ca acest scenariu să se desfășoare cu mult timp înainte de sărbătorile pascale.

În cazul în care se va menține același număr de infecții noi ca cel din ultima zi, respectiv 263 cazuri noi, în mai puțin de 4 zile România va depăși pragul de 2.000 de îmbolnăviri.

Noua etapă în care va intra România va presupune regândirea situației, iar asta ar presupune ca bolnavii de coronavirus cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.

De altfel, autoritățile române și cadrele medicale au început pregătirile pentru intrarea în scenariul 4 de luptă cu noul coronavirus. Despre scenariul 4 vorbea săptămâna trecută și Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

”Cu siguranță vom ajunge să avem mai mult de 2000 de cazuri. Și asta nu se va întâmpla într-un timp foarte lung pentru că, fără să avem prea multe elemente obiective, simțim că se întâmplă ceva în România și, probabil, că în următoarea săptămână o să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o să avem o sursă clară a infecției”, a declarat pe 19 martie la Realitatea Plus Alexandru Rafila.

Scenariu al 4-lea prevedea următoarele măsuri:

  • Intrarea unor zone / focare în carantină strictă, respectiv limitarea libertății de mișcare în public.
  • Izolare forțată la domiciliu și a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului.
  • Interzicerea adunărilor de persoane și sub 100 de participanți, măsură adoptată deja prin ordonanța militară.
  • Închiderea unităților non-esențiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical), măsură luată parțial până acum.

In 3 minute poți să citești și: Mărturie șocantă din „spitalul groazei” din Suceava: Nu ieși viu de aici!

Cea mai tânără victimă COVID-19 avea 16 ani și fără probleme de sănătate

BMC logoBuy me a coffee

Zahar la plic

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0