Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2019 în județul Dolj, importul de legume a fost mai mare decât exportul cu 566.000 euro. Deși vorbim de un județîn care peste 30% din populația civilă lucreazăîn domeniul agricol, datele arată că nu suntem capabili să ne valorificăm propria producție ca să acoperim cel puțin consumul necesar la nivel județean.
Pe sectorul de animale vii și produse animale stăm și mai prost, deficitul fiind de 20 de ori mai mare, de cca 10.670.000 euro!!!
De altfel, toată Regiunea Sud-Vest Oltenia se încadreazăîn aceiași parametri deficitari, motiv pentru care ne aflăm la coada clasamentului atât în România cât și în Uniunea Europeană.
Ce voi propune in viitorul Parlament?Ce voi cere noului guvern?
Pentru a combate acest deficit propun o serie de11 măsuri punctuale:
– Alocarea bugetară a Fondurilor Europene pentru sectorul agricol, pe regiuni de dezvoltare.Cred că fondurile europene alocate Olteniei ar trebui să fie acordate proporțional cu nevoile pe care le au cetăţenii acestei zone. Este absolut necesarsă existe o repartizare echitabilă a sumelor de bani comunitari, pentru a diminua cu adevărat decalajele între regiuni.
– Investiții în crearea de lanțuri integrate pentru sectoarele legumicol si zootehnic la nivel regional si județean;construirea a 8 – 10 centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în zonele marilor bazinelegumicole și producătoare de fructe;
– Modernizarea piețelor agroalimentare și finanțarea centrelor de colectare locală.
– Subvenții mai mari pentru toți fermierii din sectoarele deficitare, echivalarea lor cu cele ale fermierilor din UE.
– Crearea unui lanț scurt „farm to fork” (”de la fermă la furculiță”) printr-o legislație echitabilă și infuzie masivă de fonduri europene în fermele de familie si în cooperative;
– crearea de food-huburi care să permită o desfacere mai competitivă a produselor agricole românești;încurajarea procesării și a produselor agricole finite printr-un cadru legislativ corect și coerent în acord cu nevoile de dezvoltare ale fermelor de familie și ale cooperativelor românești.
– adaptarea tuturor actelor normative în vigoare astfel încât normele de igienă și sănătate publică să fie respectateținând cont de specificul fermelor românești fără a încălca însă prevederile și directivele europene.
– Decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe șimobile de irigații şi oferirea gratuită a apei fermierilor;
– Ajutorul de minimis acordat celor care produc roşii (Programul Tomata) să fie extins şi la alteculturi;
– Implementarea programul „Primul solar” prin care să se acorde granturi guvernamentale celorcare vor să-şi construiască o fermă;
– Sprijin prin granturi şi fiscalitate scăzută pentru agricultura ecologică.
Pentru aceste lucruri vă cer votul la 6 decembrie!
#PMP-Pozitia 5 pe buletinul de vot
Comandat de Partidul Miscarea Populara – Filiala Dolj
Executat de Anja Media Group SRL – portal/ziar: 3minute.net
– CUI Mandatar Financiar: 21200012