Ce se întâmplă cu angajații! Oamenii au înaintat o petiție „Mersul la cinema contribuia la socializarea dintre generații”
Cinematograful Patria din Craiova își suspendă activitatea pentru a scăpa de plata facturilor la căldură și curent. Angajații vor trece în șomaj tehnic.
„Începând cu data de 23 ianuarie 2023 activitatea Cinema Patria Craiova va fi suspendată temporar!“. Acesta este anunțul făcut ce conducerea singurului cinematograf care mai funcționa în Craiova.
Directorul cinematografului Patria: „Nu putem face față facturilor”
„Nu putem face față facturilor. Costul ridicat al utilităților (energie electrica, gaze naturale) coroborat cu nivelul scăzut al încasărilor a stat la baza acestei decizii. Încă nu ne-a venit factura la gaze pe decembrie, dar cu siguranță va fi mai mare de 10.000 de lei pentru că am înregistrat un consum de peste 3200 mc. Plus factura la curent care, la fel, urmează să vină“, a declarat Mihai Băluță, directorul cinematografului Patria din Craiova, potrivit adevarul.ro.
Cei 6 angajați ai instituției vor întra în șomaj tehnic până pe data de 1 aprilie 2023 când se speră ca cinematograful să-și poată relua activitatea.
Cetățenii au inițiat o petiție, cerând redeschiderea
Nici în județul Olt lucrurile nu se prezintă mai bine. Ultimul cinematograf, din patru câte erau în comunism, rămas în picioare în municipiul Slatina s-a închis în decembrie 2021. Clădirea în care funcționează fiind afectată de ploi, la nici 10 ani de la inaugurare. Cetățenii au inițiat o petiție, cerând redeschiderea.
Orașul din România recomandat ca fiind cea mai bună destinație de city break
Inaugurat cu fast și prezentat ca o realizare extraordinară, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina se ruinează pe zi ce trece. Acolo încă se desfășoară activități culturale, în special spectacole de teatru. Intrarea arată deplorabil, granitul montat pe scările de acces s-a desprins, prin geamuri se observă mobilierul din cafeneaua abandonată.
Căile de acces din lateral completează aspectul de părăsit. Tot în părțile laterale ale clădirii se observă elemente desprinse, clădirea dând impresia uneia lăsată de izbeliște.
Plătitorii de bilete la piesele de teatru care se joacă pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina nu sunt foarte mulți. Asociația care organizează această activitate virează lunar către primărie, conform estimării reprezentantului Center Inter Art., George Smarandache, între 1.500 – 2.200 lei.
S-a inițiat o petiție în mediul online, cerându-se redeschiderea cinematografului
Acest lucru în condițiile în care Primăria Slatina alocă, tot lunar, în medie, 25.000 lei pentru aceste activități cultural. La cinema slătinenii au mers constant. Acum, că nu mai există această posibilitate, oamenii s-au hotărât să ceară soocoteală. S-a inițiat o petiție în mediul online, cerându-se redeschiderea cinematografului.
„Cum în Slatina, unde există posibilități reduse de divertisment, mersul la cinema contribuia la socializarea dintre generații, având în acelasi timp un efect pozitiv asupra intelectului, cu toții avem nevoie din când în când să mai ieșim din sfera cotidiană, atmosfera dintr-un cinematograf fiind unică.
Din păcate, acum cetățenii trebuie sa meargă la Pitești sau la Craiova pentru a vedea un film la cinematograf, aspect care nu este practic pentru multe persoane, din cauza distantei și a agitației cotidiene. Sperăm ca pe viitor să existe în Slatina din ce în ce mai multe opțiuni culturale care să se adreseze unei palete largi de cetățeni“, se arăta în textul petiției care a fost semnată, în două zile, de peste 400 persoane.
Cei care au semnat și-au și motivat gestul: „Trebuie să facem potecă la Craiova să vedem un film”. Acum, nu mai există nici această posibilitate.