fbpx

Criticii Veoricăi, la trantă cu gramatica elementară

Corectură de clasă primară pe textele unor lideri de opoziție online.

 

 

Horațiu Buzatu, susținător al României lui Cioloş şi Dan Păloiu, liderul PMP Dolj, au făcut o adevărată pasiune din a taxa nemilos în mediul online exprimările nefericite ale premierului Viorica Dăncilă. De cele mai multe ori, ca să nu mai piardă vremea cu observații satirice, cei doi vânători literari o fac pe săraca „Veorica” pur şi simplu „proastă”. Dar nu limbajul ar fi marea problemă, mai ales în condițiile dezmățului lingvistic de pe facebook, ci faptul că tocmai ei, criticii, par să fi chiulit de la câteva lecții importante de gramatică elementară. Să vedem şi ceva dovezi în acest sens.

 

Horațiu Buzatu, într-o postare din 12 august: „Mulți români găsesc scuze agresivității folosită de Jandarmerie..” Corect este „agresivității folosite”, desigur. Se vede că fostul liberal nu controlează terminația participiului, dar să zicem că-i o greşeală măruntă, o întalnim destul de des. Întalnirea lui Buzatu, însă, cu acordul genitival produce daune serioase gramaticii scrise. Iată-l într-o altă postare, în aceeaşi zi cenuşie pentru limba română: „…dl. Mihai Genoiu trebuie să pornească procedurile de demitere al directorului inconştient.” Corect, după cum ar sublinia un elev de şcoală primară, este „procedurile de demitere a directorului”. Pe langă că este un bun om de afaceri, Buzatu a studiat arhitectura şi, mai nou, şi-a descoperit şi vocația de analist politic pe la Radio Sud. Sigur, acolo doar vorbeşte, iar ca orator se poate spune că şi-a depăşit binişor nivelul de scriitor.

În cazul colegului său de opoziție online, Dan Păloiu, fost corespondent Pro Tv, limba română e răpusă scurt, cu o lovitură de ciocan în cratimă. În căutarea unor polițişti de intervenție rapidă, Păloiu scrie pe facebook: „Când e nevoie de ei, i-ai de unde nu-s!”. Copilul de clasă primară, pe care-l propuneam mai sus pentru corectura la Buzatu, ar interveni relaxat şi pe textul lui Păloiu. Adică, ar mişca o leacă spre dreapta cratima de la verbul imperativ şi i-ar rezulta despărțirea corectă: ia-i. Şi cum, aşa scria şi cand era jurnalist?, ar întreba elevul. Nu scria, e răspunsul şi poate chiar o umbră de scuză pentru Dan Păloiu. El era doar operatorul de imagine al reporterului Pro Tv din Craiova. E drept, un operator foarte bun.

(B.B.)

Sursa foto: facebook

Pachet RB Leipzig – Chiajna! Plătești unul, vezi două!


Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Cosmin Cojocareanu

Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0