fbpx

Cuziștii de la RaSky, incredibila aventură în lumea roboticii

Ei sunt RaSky, echipa de robotică a Colegiului Național ,,Elena Cuza”, Craiova. Despre ei se pot spune multe, dar ei preferă să vorbească rezultatele impresionante pe care le-au obținut datorită muncii și pasiunii lor având alături profesori de succes.

Înainte de Rasky erau doar un grup de elevi care participau la cursuri de robotică în cadrul Facultății de Automatică. Primul lor succes s-a înregistrat la competiția internațională ,,RoBotor” unde au obținut locul trei. Să fie mâna destinului sau dorința inocentă a unor copii de a-și experimenta pasiunea? Cert este că în octombrie 2018 a luat naștere echipa RaSky care avea un singur scop, și anume să câștige un loc la etapa internațională a competiției First Tech Challenge (FTC) din Statele Unite ale Americii.

First Tech Challenge este o competiție de robotică cu tradiție în SUA, care se desfășoară în România din anul 2016 sub numele First Tech Challenge România și este organizată de Asociația Nație Prin Educație. Se adresează elevilor din clase 7-12 și le oferă acestora ocazia de-a construi un robot şi de a învăţa prin metoda descoperirii, prin activităţi practice şi prin lucrul în echipă.

Începutul

Urmând filozofia FIRST: ,,Nu contează destinația, ci călătoria!” membrii echipei RaSky au început turnee prin țară, demo-uri amicale dar și întâlniri cu cei din comunitate. În spatele ușilor închise se află ore de muncă, dimineți de sâmbătă petrecute la școală, nopți pierdute, discuții în contradictoriu, oboseală și seri în care erau ultimii care ieșeau pe poarta liceului. Dacă îi întrebi, niciunul dintre ei nu se plânge și sunt hotărâți să depună chiar mai mult efort pentru edițiile viitoare.

Despre echipă și premii

De-a lungul celor doi ani echipa s-a mai schimbat și noi pasionați de robotică au început să meargă în călătoria RaSky. Rolurile în cadrul echipei sunt bine definite, fiind împărțite în departamente : Programare, Construcție, Notebook și Marketing. Echipa are un Team Leader care se ocupă de coordonarea tuturor membrilor, precum și mai multe rezerve și voluntari. Echipa RaSky a adus în componenţa sa elevi de la diferite specializări: filologie, ştiinţe ale naturii, matematică-informatică şi matematică-informatică intensiv informatică.

<<Ne-am făcut remarcați și am lăsat o impresie frumoasă, astfel cu încrederea pe care ne-au oferit-o cei de la FTC de fiecare dată ne-am autodepășit.Am avut locuri în clasament din ce în ce mai bune, s-a văzut progresul, dorința și pasiunea noastră. Datorită faptului că am apărut la TV, la radio și în ziare, oamenii deja și-au făcut o părere buna despre noi, astfel am făcut RaSky cunoscut. Dar cel mai important este că am făcut Colegiul Național ,,Elena Cuza” cunoscut și asta ne dă cea mai mare satisfacție>>, spune Roberta Pănescu team leader-ul echipei.

Procesul de evaluare cuprinde trei părți: interviu cu jurații, evaluarea performanței în timpul competiției şi evaluarea caietului tehnic (notebook-ului). Astfel, elevii trebuie să fie capabili să-şi prezinte robotul, să-l „conducă” în timpul meciurilor şi să realizeze caietul tehnic în care consemnează procesul de construire şi programare al robotului, managementul echipei, modalităţile de marketing şi finanţare ale activităţilor derulate şi experienţele echipei în cadrul competiţiei.

RaSky se poate lăuda cu : Premiul Inspire Award (Locul III) la etapa regională de la Timișoara din 2019 care le-a adus calificarea la etapa națională. ,,A fost extraordinar : 36 de echipe adversare au legat prietenii, și-au creat amintiri de neuitat, s-au ajutat și susținut în timpul meciurilor, au câștigat și pierdut împreună. Am înțeles că împreună suntem mai puternici și am învățat că de cele mai multe ori perseverența și creativitatea sunt soluțiile unei probleme aparent de nerezolvat”, își amintește Alexandra Gugu, fost team leader.

În 2020 s-au bucurat de Premiile Design Award 1st Place și Finalist Alliance Award First Pick ce i-a plasat în etapa următoare.

Din cauza pandemiei de coronavirus, etapa națională s-a anulat, iar toată munca și pregătirea celor de la RaSky a fost în zadar. ,,Am fost supărați și demoralizați din cauza anulării Sezonului 4 (SkyStone), dar ne-am revenit. Totuși,pe parcursul pandemiei,tot în mediul online au fost organizate diferite provocări precum”This is not the end challenge” care ne-au ținut în priză și care ne-au făcut să ne aducem aminte de toate momentele frumoase petrecute alături de celelalte echipe participante.Aceste provocări aveau ca scop publicarea unor poze din timpul competiției sau când construiam, programam sau ne jucam”, povestește Alexandru Răcăreanu, driver în echipă. Pe timpul crizei de coronavirus echipa a făcut viziere pentru cadrele medicale și a ținut legătura cu întreaga comunitate.

Planuri de viitor

În prezent micii roboței și-au susținut colegii la probele de bacalaureat și se gândesc la noi strategii de perfecționare. În viitorul foarte apropiat își doresc să se organizeze pentru recrutarea unor noi elevi pasionați de robotică. RaSky speră ca în sezonul 2020-2021 să aducă și mai multe premii și bucurii,dar știu că pentru asta e nevoie de multă muncă.

În încheiere RaSky vrea să vă dea un sfat pe care l-au învățat și ei din propria experiență :,, drumul nostru în viață este o continuă călătorie spre fericire, așa că nu vă opriți din a o căuta, iar dacă ați găsit ceva ce vă face plăcere, continuați! Fericirea e diferită de plăcere! Fericirea înseamnă a lupta, a îndura și a câștiga! Restul sunt doar petale de flori…”

În 3 minute poți să vezi și:

În 3 minute poți să vezi și:După ce a învățat la lumânare, Mia Khalifa a luat BAC-ul cu 10 în Romania!

Construcția fabricii sunliquid a companiei Clariant din Podari progresează!

Coronavirusul a ajuns și la echipa Craiovei!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
The following two tabs change content below.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0