Cum i-a achitat banca datoria de aproape 45.000 de euro

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) este instituția care a reușit să șteargă datoria la bancă, în valoare de 44.621 de euro, a unei consumatoare din Maramureș.

Potrivit unui comunicat CSALB, acest caz este cel mai important din punct de vedere valoric, soluționat de instituție până acum. În decembrie 2018, aceștia au reușit să dizolve datoria de 39.000 de euro a altui român.

De data aceasta vorbim despre un caz social în care banca a acceptat ştergerea unei sume importante şi condiţii mai bune de plată pentru diferenţa care a rămas de achitat.(…) Dar, ambele părţi au de câştigat, deoarece îşi pot continua relaţia contractuală şi, prin alegerea concilierii, a negocierii, evită rezolvarea litigiilor în instanţă” a explicat Alexandru Păunescu, membru al Colegiului de Coordonare CSALB.

Cazul a fost rezolvat de conciliatorul Roxana Mustăţea, care a purtat discuții cu banca și consumatorul timp de 3 luni, până au ajuns la un consens.

Vorbim despre un caz social, un caz care a fost analizat uman, nu din punct de vedere financiar. Toată lumea – atât CSALB, cât şi banca – l-a tratat ca atare : mai mult cu sufletul şi mai puţin pe baza cifrelor. Banca a acordat o diminuare a soldului de 44.600 de euro care reprezintă aproape întreaga sumă pe care consumatoarea a împrumutat-o în 2007. Pentru diferenţa care a rămas de plată, banca a împărţit suma în rate cu dobândă fixă. Practic, rata lunară va fi de aproximativ 1.000 de lei în perioada următoare”, a spus Roxana Mustăţea, conciliatorul CSALB.

Din comunicat reiese că persoana în cauză a împrumutat de la bancă, în 2007, aproximativ 50.000 de euro, iar creditul avea dobândă variabilă, astfel că rata lunară a ajuns la 780 euro. După care, creditul a suportat de-a lungul anilor mai multe restructurări. La toate s-au adăugat înrăutăţirea situaţiei economice şi familiale: deprecierea treptată a leului în raport cu euro, scăderea salariului şi agravarea stării medicale a membrilor familiei.

Nu am cuvinte să mulţumesc echipei CSALB şi în special conciliatorilor care m-au ajutat în acest caz. (…) Iată că, după cinci ani în care am sperat să rezolv situaţia mea cu ajutorul avocatului, după ce am muncit în străinătate ca să îmi pot plăti ratele, după ce am luat în calcul inclusiv darea în plată, situaţia noastră s-a rezolvat cu ajutorul CSALB în câteva luni şi fără să plătesc niciun ban” a declarat consumatoarea.

În 3 minute poți să citești și: Supermarketul Lidl va fi închis în toată țara

 Ecaterina Andronescu: „Maxim 25 de elevi într-o clasă!

Lumânări din Salonic la Biblioteca Județeană

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
The following two tabs change content below.

Cristina Plesoianu

Latest posts by Cristina Plesoianu (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0