fbpx

Decizia ALDE la două zile după ce a rupt coaliţia cu PSD! Codul Administrativ, atacat la CCR

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat miercuri la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul Administrativ. Această decizie vine fix la două zile după ce ALDE, partid în care a fost membru și Weber, a decis ieșirea de la guvernare.


Codul Administrativ a fost criticat pentru articolul prin care premierul le dă, cu dedicație, pensii speciale aleșilor locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.

Prevederea li se aplica tuturor primarilor și viceprimarilor care au ocupat aceste funcții începând din 1994. Inclusiv aleșii locali condamnați, dar nu pentru fapte de corupție, ar fi primit acești bani în plus, pentru care nu au cotizat.

CCR a stabilit încă din 2016 că pensiile speciale pentru primari sunt neconstituționale.
De asemenea, Codul Administrativ a fost avizat negativ de Consiliul Economic și Social.

Adoptarea Codului prin ordonanță de urgență a provocat un val de critici din partea președintelui Iohannis și a partidelor din opoziție. Viorica Dăncilă a fost acuzată că aruncă în aer administrația locală ca să își cumpere susținerea la congresul PSD, scrie Adevărul.

Klaus Iohannis a numit Codul un atentat la adresa întregului sistem administrativ: „Adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă.”

Răspunsul guvernului a fost că a introdus în Codul Administrativ și câteva obligații pentru președintele României.

Ordonanța guvernului putea fi contestată la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului. PNL anunțase încă din luna iunie că îi va cere acesteia să procedeze în consecință.

În 3 minute poți să citești și:  Un nou impozit în țară! Angajaţii statului, nevoiți să scoată bani din buzunare

Noua propunere de impozitare a bacșișului: avantajele și dezavantajele proiectului

Cei cinci sculptori își etalează operele pe esplanada stadionului „Ion Oblemenco”!

Se scumpesc gazele! Deputaţii renunţă la plafonarea preţului pentru populaţie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0