fbpx
11.2 C
Craiova
vineri, februarie 26, 2021

Declarația Ministrului Educației: Când o să revină elevii în bănci!

Școlile se redeschid în Italia, Germania și Marea Britanie, iar copiii francezilor au mers chiar astăzi în clase

- Advertisement -
- Advertisement -

Dacă în Franța elevii au revenit chiar astăzi la cursuri, Germania, Italia și Marea Britanie intenționează exact același lucru, însă într-un mod etapizat. Lucrurile nu sunt absolut deloc similare și în țara noastră unde Ministrul Educației evită un răspuns cert.

Într-o declarație dată pentru hotnews.ro, Sorin Cîmpeanu a declarat că își dorește ,,deschiderea cât mai grabnică a școlilor, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie”, odată cu începerea semestrului al doilea. Acesta spune că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii de grădinițe, elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale. El a spus că unul dintre criterii va fi campania de vaccinare, dar nu a dorit să răspundă dacă redeschiderea școlilor va fi condiționată de vaccinarea personalului din unitățile de învățământ.

,,Am solicitat cu termen de 11 ianuarie o situație cu toate școlile din România cu privire la riscurile, la elevii aflați în categorii de risc. Vom analiza evoluția epidemiologică împreună cu Ministerul Sănărății, cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei îndreptățiți să se pronunțe pe acest subiect, care trebuie luat în considerare în decizie și în analiză”, spune el.

Cîmpeanu a mai precizat pentru aceeași sursă citată că o decizie legată de redeschiderea școlilor va fi luată după jumătatea lunii ianuarie.

,,Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii. De asemenea, nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare”, a afirmat ministrul.

Întrebat, de asemenea, despre posibilitatea redeschiderii școlilor în 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, Cîmpeanu a spus că își dorește “redeschiderea cât mai grabnică”.

,,8 februarie este data planificată pentru reluarea cursurilor în semestrul 2, în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar, coincidență, prima universitate are ca dată de redeschidere a semestrului 2 tot data de 8 februarie. Ministrul și ministerul își doresc deschiderea cât mai grabnică, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie. Criteriile: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. Toate aceste lucruri”, a adăugat acesta.

Acum, elevii sunt în vacanța de iarnă, până în 11 ianuarie, când se vor întoarce la școala online. Vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, insa, că redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor, potrivit hotnews.ro. El spune că personalul din învăţământ este prioritizat, având în vedere că deserveşte o activitate esenţială. Întrebat dacă deschiderea şcolilor ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor, el a replicat: ,,Nu cred. Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, cadrele didactice şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”.

În 20 decembrie, Valeriu Gheorghiță declara că scolile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșitul lunii martie-începutul lui aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare anti-COVID: ,,Școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșitul lunii martie-început de aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare anti-Covid, care vizează cadrele didactice, vârstnicii și persoanele din categoriile vulnerabile”.

Elevii francezi s-au întors de luni la școală, după vacanța de iarnă. Ministrul educației din Hexagon, Jean-Michel Blanquer, și-a susținut ferm decizia pe care a comunicat-o înainte de Crăciun. „Studiile au arătat că, în mediul școlar, am reușit să ne infectăm mai puțin decât în ​​afara mediului școlar”, a explicat acesta.

În Italia, o parte dintre elevi se vor întoarce de joi la școală. Guvernanții au luat decizia acestei redeschideri graduale, urmând ca după 18 ianuarie să se mai adauge un sfert dintre elevi, dacă nu sunt infectări. Totuși, fiecare localitate decide în funcție de situația epidemiologică dacă aplică recomandările de redeschidere oferite de Ministerul Educației italian, potrivit Corriere della Sera.

În Germania, sunt restricții în toată țara până pe 10 ianuarie, dar miniștrii germani ai educației discută despre redeschiderea școlilor odată terminarea lockdownului. Parte dintre responsabilii în educație au declarat că școlile ar putea fi deschide totuși pe la data ridicării restricțiilor. Există însă o incertitudine dacă se vor ridica într-adevăr restricțiile, fiindcă în continuare rata infectării e ridicată.

Craiova lui Rotaru va juca la doi pași de Mogoșoaia!

E oficial! Românii zboară când vor în Marea Britanie și înapoi!

Și tu îi poți ajuta pe părinți să o găsească pe Andreea!

The following two tabs change content below.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

26,593FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -

Latest Articles