16.2 C
Craiova
joi, mai 23, 2024

VIDEO. Cea mai tare descoperire pentru posesorii de smartphone-uri

Veste bună pentru posesorii de smartphone-uri! Cercetătorii din Japonia au inventat din greșeală sticla care se repară singură atunci când se sparge!

Cercetătorii din Japonia au inventat un nou tip de sticlă care se repară singură atunci când este spartă. Este nevoie doar de o mică presiune, iar sticla este capabilă să-și repare daunele dacă suprafețele rupte sunt presate împreună.Invenția a fost descoperită din greșeală într-un laborator al Universității din Tokyo.

Sticla se lipește ca prin magie cu legături de hidrogen

Într-un laborator de demonstrație al Universității din Tokyo, cercetătorul Yu Yanagisawa a spart o bucată de sticlă în două. După ce a ținut piesele lipite timp de 30 de secunde, geamul pur și simplu s-a lipit la loc, rezultatul fiind identic cu originalul. Fragmentele de sticlă reparate nu s-au dezlipit nici atunci când Yanagisawa a atârnat o sticlă de apă pentru a le arăta rezistența.

Yanagisawa a descoperit acest lucru accidental când încerca să descopere lipici care funcționează pe suprafețe umede. Strict vorbind, acest material nou nu este din sticlă. Este ceva numit poliuferă tiouree, o substanță organică de sticlă, cu proprietăți mai aproape de sticlă acrilică decât minerală. Tiourea formează legături de hidrogen între fragmentele de sticlă spartă – ceea ce îi conferă proprietăți autoadezive.

În cele din urmă, smartphone-urile noastre ar putea să se „vindece” singure?  Yanagisawa spune că este prea devreme pentru ca smartphone-urile noastre să se auto-vindece, dar speră că noua descoperire va face ca produsele din sticlă, cum ar fi ferestrele auto, rezervoarele de pește și chiar scaunele de toaletă, să fie mai durabile și mai durabile.

 

Citește și 

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles