15.3 C
Craiova
marți, septembrie 26, 2023

Cinci lucruri pe care nu le știai despre Dragobete!

Pe data de 24 februarie, Romanii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele! Cum spune vechea zicală: „Azi e Dragobetele, se sărută fetele”.

Pentru mitologia românească, Dragobete era zeul reprezentant al tinereții, al veseliei, dar și al iubirii. Ziua aceasta coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare, a dragobetelor, este puternic imprimată în cultura românească. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație de la vechii daci care a fost transformat intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii.

Așa cum spun unele legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și iubăreț, care obișnuia să facă toate femeile care ii ieșeau în cale să se îndrăgostească de el. Totuși, în zilele noastre, reprezintă pentru români simbolul suprem al dragostei autohtone.

În trecut, dar în unele zone chiar și în prezent, de Dragobete, tinerii îmbrăcați cu faine frumoase se adunau în păduri și culegeau buchete cu primele flori ale primăverii. Culesul florilor se făcea cu voie bună dar și cu un fel de joc numit zburătorit.

Daca vremea se prezenta mohorâtă, iar ziua era friguroasă, ploioasă sau ningea, tinerii se adunau intr-o casa unde să petreacă, să lege noi prietenii sau să se țină de jocuri.

Tot în această zi, bătrânii de la sat se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ograda. Cei în vârsta credeau că în ziua de Dragobete păsările își aleg perechea pe viață. Sacrificarea animalelor este interzisă.

Sursă: calendarulortodox.ro
foto: romaniajournal.ro

Citește și: De ce oameni trebuie să te ferești în funcție de zodie! 

Loading RSS Feed
Catalin Anghel
Catalin Anghel
Redactor 3minute.net. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles