Din Oltenia, spre cluburile mari din Europa!

Oltenia, regiunea ce a născut și naște idealuri! Ieri, certitudine. Astăzi, speranță!

Oltenia a fost o fabrică de talente. Este adevărat, în mare parte, Craiova oferea fotbaliști extrem de talentați campionatului românesc, iar mai apoi Europei. Timpul a trecut, iar ofertele de la echipele din străinătate pentru jucătorii olteni au încetat să mai apară. Cluburi ca Tottenham, Barcelona, Ajax, Villarreal, PSV sau Real Sociedad nu și-au mai arătat interesul pentru talentele oltenești.

În anul 1990, Gică Popescu făcea pasul din Oltenia spre Olanda, la PSV. Ce a urmat apoi? O carieră demnă de istorisit. Tottenham, Barcelona sau Galatasaray sunt doar câteva dintre echipele pe la care a evoluat Baciul. A făcut cinste țării purtând banderola de căpitan a catalanilor și în același timp, a devenit idolul unei regiuni întregi.
Gică Craioveanu a plecat de la Craiova la Real Sociedad în anul 1994, iar campionatul spaniol urma să vadă pe propria piele ce înseamnă talentul oltenesc. Pentru Craioveanu a urmat o întreagă carieră petrecută în Spania. A mai jucat la Villarreal și la Getafe.

Ovidiu Stângă, unul dintre talentele Craiovei, a fost transferat în 1995 de Salamanca, dar a jucat numai un an pentru spanioli. În 1996 a fost văzut de PSV Eindhoven și transferat imediat. Mijlocașul central a evoluat timp de cinci sezoane în Olanda.

În 1997, Mijlocașul Universității Craiova, Gabi Popescu, era transferat în Spania, tot la Salamanca, echipă la care a stat doar pentru un an. Nu a durat mult până să fie observat de Valencia care l-a transferat în 1998.

Marius Iordache, fundașul stânga al Universității . A plecat de la Craiova în 1999 și a mers direct la Villarreal, campionatul spaniol arătându-și încă interesul pentru fotbaliștii Olteniei.

Tot în 1999, un alt fotbalist promovat în Oltenia, Cristi Chivu, făcea pasul de la Craiova spre Olanda. Fundașul a ajuns la Ajax Amsterdam. Din formația olandeză, românul a fost transferat de AS Roma, iar mai apoi a ajuns la Inter, echipă alături de care a câștigat și Liga Campionilor.

Fotbaliști care au mers din Oltenia spre Europa au mai fost, dar ce este mai puțin îmbucurător? Ei bine, nu prea mai sunt în prezent. Alexandru Maxim ar fi un fotbalist plecat de la Pandurii la Stuttgart, apoi la Mainz și chiar recent au plecat de la Craiova câțiva băieți. Băluță și Vătăjelu prin Cehia. Ivan prin Rusia, apoi în Austria. Screciu prin Belgia, dar în afară de Maxim, nu au ajuns la cluburi cu nume atât de sonore și nu în campionate atât de puternice, așa cum o făcuseră predecesorii lor.

În prezent, Oltenia este reprezentată la un nivel bun doar de Universitatea Craiova. Alte echipe mai există sau se zbat în ligile inferioare. Formația din Bănie are o academie cum nu a mai avut de multă vreme o echipă din regiune. Din această pepinieră pot apărea jucători care să ajungă mari, dar până atunci, alb-albaștrii îi propun pe Mitriță și pe Bancu. Cei doi fotbaliști au impresionat deja în Liga 1, ba chiar și la echipa națională. Așa că, cine știe? Poate se naște o nouă generație care să facă cinste oltenilor și României.

Sursă foto: ucv1948.ro
Citește și: Fotbalul rătăcit între generații! 

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *