fbpx
6.1 C
Craiova
luni, noiembrie 29, 2021

Doljeanul Nicolae Ciucă, desemnat premier de către Iohannis!

Votul pentru guvern minoritar deschide calea spre o colaborare parlamentară cu PSD!

Nicolae Ciucă a fost desemnat de către Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru al ţării. Această decizie vine după o serie lungă de consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern. Nicolae Ciucă este noua propunere de premier din partea preşedintelui ţării, numele său fiind înaintat de PNL, noteaza adevarul.ro.

Din acest moment Ciucă, alături de PNL, va trebui să înceapă negocierile cu celelalte partide pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi să se prezinte în Parlament, cu un program de guvernare şi o listă de miniştri, pentru a primi votul de încredere. Dacă parlamentarii vor vota favorabil, Nicolae Ciucă va fi noul premier al ţării după învestirea de către şeful statului şi după depunerea jurământului.

„Tocmai am încheiat consultările. Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune, după părerea mea, decât ultimele discuţii. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care să rezolve problemele. Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat în unanimitate un candidat care a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă. Am decis să îl desemnez pe Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis.

În ciuda faptului că liderii PNL l-au propus pe Florin Cîțu drept candidat al partidului, președintele le-a cerut să demonstreze că au o majoritate guvernamentală în jurul șefului PNL. Odată ce liberalii au recunoscut faptul că nu există nici o posibilitate de a face o majoritate în jurul lui Cîțu, ei au acceptat soluția președintelui. Votul pentru guvern minoritar deschide calea spre o colaborare parlamentară cu PSD, potrivit g4media.ro.

Doljeanul Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani, s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu. De asemenea, în decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.

Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu Viorică Dăncilă, premier la acea vreme. Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia, notează hotnews.ro.

El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak. În anul 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Conform ultimei sale declarații de avere din acest an, pentru anul fiscal anterior, Nicolae Ciucă are, împreună cu soția sa, o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. Tot acolo, el are și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați. Împreună cu soția, Ciucă mai are un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj, notează sursa citată.

Premierul interimar are și două autoturisme Toyota – Corolla, cumpărată în 2006, și RAV4, cumpărată în 2020. În declarația de avere, Nicolae Ciucă a menționat că nu are bijuterii sau obiecte de artă și de cult cu o valoare mai mare de 5.000 de euro și nici nu a acordat împrumuturi.

În schimb, el are trei credite la bănci în valoare totală de 230.000 de lei. Două dintre credite au scadența în 2021, iar cel de al treilea, în 2025. În ceea ce privește veniturile, Nicolae Ciucă a menționat un salariu anual de 168.613 lei pentru activitatea de la Ministerul Apărării. Are o pensie de serviciu de 215.880 de lei anual, iar soția sa are o pensie de serviciu de aproape 60.000 de lei.

Gorj. Medic șef ATI: „La fiecare 2 minute cineva pierde un suflet drag : tată, mamă, soț”

Craiova. Furt în mijlocul străzii! Un minor a fost jefuit

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles