25.5 C
Craiova
vineri, aprilie 25, 2025

VIDEO! Cum decurg lucrările la Drumul Expres Craiova – Pitești! „Fără șanse reale!”

Drumul expres Craiova – Pitesti filmat cu drona. Avem primele estimări cu privire la stadiul lucrărilor. Dacă se menține ritmul, următoarea generație scapă de coșmarul Balș.

Asociația Pro Infrastructura a vizitat 55,7 km ai drumului expres Craiova – Pitești, mai precis porțiunea ce ar urma să lege Bănia de Slatina. ONG-ul a publicat informații cu privire la modul în care decurg lucrările, dar și problemele legate de retrocedări și conducte încă nedescoperite pe care constructorii le întâmplină. Asociația Pro Infrastructura argumentează de ce nu sunt „șanse reale” de finalizare a tronsonului Craiova – Balș.

Tronson Pielesti – Bals

Din ce 17,7 km ai lotului 1, Craiova – Balș, se lucrează doar la 7 km, pentru că s-au identificat niște sonde ce nu apăruseră în studiul de fezabilitate făcut în urmă cu 12 ani. Până acum, estimează ONG-ul că s-a atins un procent de 7% din lucrarea pe acest tronson.

Centura Bals

Lotul Craiova-Balș (17,7 km) este executat de italienii de la Tirrena Scavi pentru 358 milioane RON, termenul contractual de finalizare fiind sfârșitul lui 2021, fără șanse reale de a fi respectat. Lucrările au început târziu în 2019 și au ajuns la aproximativ 7% stadiu fizic. Sunt atacați doar 7 km, restul fiind blocați de sondele Transgaz neidentificate la studiul de fezabilitate din 2008, impunându-se o modificare a traseului. Deși antreprenorul italian a avut probleme financiare, se pare că situația s-a îmbunătățit semnificativ, crescând și mobilizarea în ultimele săptămâni”, spun cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Situația se prezință o nuanță mai bine pe bucata de drum Balș – Slatina, unde sunt „șanse teoretice” de finalizare: „Segmentul Balș-Slatina (39,85 km) este construit de UMB cu 1,45 miliarde RON, fiind împărțit în două loturi (Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km). Lucrările au debutat în ianuarie 2020 și au ajuns la peste 20% progres fizic pe primul sector și 15% pe cel de-al doilea. Și aici avem un termen contractual de finalizare la sfârșit de 2021, având doar șanse teoretice de a fi respectat, chiar dacă blocajele birocratice sunt mai puține și ritmul de execuție este foarte bun”.

În ciuda faptului că sunt câteva sute bune de munictori implicați, și aici trebuie relocate o serie de immobile: „UMB a mobilizat în total mai bine de 700 de muncitori. Se muncește intens la coloanele forate ale viitorului pod peste Olt de la Slatina (1,7 km lungime), la elevațiile numeroaselor structuri, la nodurile rutiere, săpături și umpluturi. Probabil că în această vară vom vedea asfalt pe suprafețe întinse. Există o serie de utilități de relocat și imobile neeliberate de către proprietarii care nu și-au primit banii cuveniți. O problemă majoră este la Slatina Nord-Est unde conexiunea cu DN65 se află pe tronsonul 3 aflat încă în licitație”. Licitațiile pentru tronsoanele 3 și 4, ce ar urma să lege Slatina de Pitești, nu au fost finalizate până acum.

În 3 minute poți să vezi și: Accident pe străzile Olteniei: 4 tineri, transportați la Spital!

Evoluția speciei: după ce și-a băgat un pahar în fund, la un an distanță și-a vârât și-un borcan! (foto)

VIDEO: Un craiovean și-a cerut iubita în căsătorie la coada de la Maestro!

spot_img

ULTIMELE STIRI