fbpx
14 C
Craiova
miercuri, octombrie 27, 2021

Situație critică pentru educația românească! Părinții vor școală online

Covid-19. Viața elevilor este pusă în pericol de numărul are de cazuri!

S-a întors roata pentru mii de părinți care cer acum școala online, după ce incidența a explodat în mai multe orașe din România. Reprezentanții părinților cer suspendarea cursurilor cu prezență fizică în localitățile cu incidență mai mare de 6/1000, dar și să se garanteze desfăşurarea procesului educațional online pentru toți elevii din învătământul preuniversitar diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip 1, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice.

„Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgenţă, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităţilor de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unității de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociației de părinți/consiliului reprezentativ al părinților şi consiliul școlar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate. În acest sens, consiliul de administratie al unității de învățământ nu va putea adopta o decizie în sensul celor de mai sus în lipsa unei dovezi privind consultarea prealabilă a asociației de părinți/consiliului reprezentativ al părinților şi consiliului şcolar al elevilor de la nivelul U.I. de la nivel liceal/postliceal. Totodată, vă solicităm ca prin actul normativ de completare a Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021 să se garanteze desfăşurarea procesului educațional online pentru toți elevii din învătământul preuniversitar diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip 1, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor. Solicităm ca actul normativ de modificare a Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021 să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate, eficiență, dar şi suplețe pentru a realiza îmbinarea caracterului de stabilitate a reglementării cu cerintele de perspectivă ale realității sociale în contextul pandemiei generate de COVID-19. Totodată, în temeiul art. 3 lit. f) din Legea educației naționale nr. 1/2011, vă adresăm rugămintea ca propunerea/draftul de act normativ să fie supus consultării conducerii federației înaintea aprobării”, se arată într-o adresă trimisă Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

„Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfăşurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conştienţi de dezavantajele şcolii online, însă nu putem pune în pericol sănătatea copiilor şi a familiilor noastre în conditiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor Covid-19 la 1000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară şi resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se măreşte exponențial. Sunt, deja, peste 17.000 de elevi şi personal angajat confirmați cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice şi copiilor, secțiile ATI sunt pline, iar presiunea pe sistemul medical este uriaşă.

Chiar şi acolo unde şcolile dispun de toate resursele necesare, sunt situatii în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici. Elevii parcurg distante lungi între casă şi şcoală, cu mijloace de transport în comun, la ore de trafic intens, astfel existând un risc uriaș de infectare in timpul mobilității. Există numeroşi elevi care au afecțiuni cronice sau provin din familii ai căror membri au astfel de boli pentru care nu pot fi scutiți de prezenţa fizică în şcoală. Chiar dacă sunt vaccinati, riscul îmbolnăvirii nu este exclus, iar afecțiunile de care suferă pot duce la dezvoltarea unor forme severe. Lipsa testării periodice a elevilor cu teste noninvazive, modul deficitar (uneori inexistent) în care se efectuează testarea la cerere, pentru elevii simptomatici sau în a 8-a zi de la data suspendării cursurilor pentru o clasă, în cadrul cabinetelor medicale şcolare, este un alt motiv de îngrijorare cu privire la continuare activității didactice in condiții de siguranță. De aceea, Domnilor Miniștri, considerăm că este imperios necesar ca, acolo unde se impune, elevii să urmeze cursurile în sistem online şi vă rugăm să analizați solicitarea noastră cu toată seriozitatea şi responsabilitatea funcțiilor pe care le dețineți, luând în considerare toate motivele expuse anterior”, se mai arată în adresa respectivă.

Ștefan Manolache se luptă în instanță cu fosta soție!

FOTO: Theo Rose apariție de zile mari! Vedeta nu a purtat lenjerie intimă!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles