fbpx

Eliza Peța Ștefănescu, pumn în gură liberului acces la informații publice!

Deputata PSD din Craiova este inițiatoarea unui proiect legislativ ce are în vedere limitarea Legii 544/2001.

Patru parlamentari PSD, între care și Eliza Peța Ștefănescu, și Florin Roman de la PNL și-au dat mâna și au depus la Senat un proiect prin care urmăresc modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Proiectul propus de reprezentanții PSD și cel al PNL în forul legislativ prevede, între altele, ca instituțiile publice să aibă posibilitatea de a refuza accesul la informații dacă apreciază că acestea sunt solicitate cu „rea-credință”.

Totodată, proiectul propus de parlamentarii PSD și PNL prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”. O altă dispoziție impune plata unei taxe pentru accesul liber la informații!

Inițiatorii legii depuse la Senat sunt:
Vlad Bontea – deputat PSD,
Claudiu Augustin Ilişanu – deputat PSD;
Florin Roman – deputat PNL;
Eliza Ştefănescu (Peţa) Ștefănescu – deputat PSD;
Gabriel George Vișan – deputat PSD.

Iată o parte dintre propuneri:
Autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în conditiile în care acestea conțin date cu caracter personal ce nu pot fi anonimizate ori în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință, încălcând dispozițiile referitoare la buna-credință prevăzute în Constituție și legile în vigoare;
De asemenea, în cazul în care informațiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei, acestea nu se pun la dispoziția solicitantului.

Ce i-a ghidat pe Eliza Peța și ceilalți inițiatori să depună acest proiect? Vedem în expunerea de motive:
Aceste reglementări absurde dau prilejul diverșilor ONG-isti care, sub pretextul că sunt în scopul pentru asigurarea respectării dreptului cetățeanului, solicită nu doar simple documente ce constituie informații publice, ci întregi arhive de mii de pagini de documente pe mai mulți ani. Primăriilor le cer, le vor pe e-mail scanate. Neexistând nici o limitare în acest sens și fiind conștienți că nu au pentru ce să răspundă, ba chiar mai mult nici nu sunt obligați la o adică să semneze cererea.
După efectuarea acestor operațiuni și primirea documentelor, acestea sunt folosite de către aceștia în scopul exercitării diverselor forme de șantaj, fie față de funcționarii din Primării sau demnitari, fie față de firmele cu care Primăriile în cauză au încheiate diverse contracte și așa mai departe”.

Proiectul de lege era dimineață depus la Senat. Între timp, penelistul Florin Roma și-a retras semnătura, anunțând pe facebook: „Am depus azi o solicitare in scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colega deputat, care viza reglementări in cazul legii 544, privind liberul acces la informații de interes public”.

La prânz, PSD a trimis un comunicat în care spune că proiectul cu pricina nu e o prioritate: “Referitor la propunerea legislativă privind modificarea Legii 544, PSD nu susține această inițiativă. Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnătura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege”.

Cristiano Bergodi: „Domnul Rotaru a fost principalul protagonist!”

Soarta teribilă a familiei Vărzaru din Craiova: la 15 zile de la moartea mamei, a murit si fiul de 27 de ani!


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
The following two tabs change content below.
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.
Summary
Eliza Peța Ștefănescu, pumn în gură liberului acces la informații publice!
Article Name
Eliza Peța Ștefănescu, pumn în gură liberului acces la informații publice!
Description
Deputata PSD din Craiova este inițiatoarea unui proiect legislativ ce are în vedere limitarea Legii 544/2001.
Author
Publisher Name
3minute.net
Publisher Logo

Cosmin Cojocareanu

Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0