Recital Emil Boroghina la Bucuresti: “De la Ovidiu la Mihai Eminescu”

Cunoscutul actor Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, va susține un recital poetic intitulat “De la Ovidiu la Eminescu”,  pe scena Teatrului Nottara

Evenimentul va avea loc marti, 15 ianuarie 2019, pe scena Teatrului Nottara din capitala. Conform site-ului Teatrului Nottara, spectacolul “De la Ovidiu la Mihai Eminescu” este compus din recitaluri poetice ce au la bază o parte dintre epistolele din Tristele şi Ponticele, trimise acum 2000 de ani, de Publius Ovidius Naso, la Roma, de la Tomis, (Constanţa noastră de astăzi) şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu. Scenariul aparține lui Emil Boroghină, regia-Alinei Hiristea.Spectacolul este supratitrat în latină, italiană, franceză, spaniolă, portugheză, engleză și germană.

Emil Boroghina s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Corabia, judeţul Olt. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia „Actorie”, promoţia 1963. În 1985 a absolvit cursurile postuniversitate ale Facultății de Regie, din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova și membru al Senatului UNITER.

A fost director al Teatrului Naţional Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal, Sao Paolo, Cairo, Paris, Londra, Belfast, Dublin, Glasgow, Lisabona, Barcelona, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, Munchen, Viena, Roma, Atena, Istambul, Jerusalem, Stockholm, Copenhaga, Bergen, Gdansk şi altele. În acea perioadă Teatrul Naţional Craiova a fost distins cu douăsprezece premii internaţionale şi peste o sută de premii naţionale de creaţie, potrivit site-ului Teatrului Nottara.

Urmeaza un interviu in exclusivitate cu Emil Boroghina. Ramaneti cu ochii pe 3minute.net!

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *