Expoziţia “Oltenia şi patrimoniul său UNESCO” organizată la Craiova

Expoziția temporară “Oltenia şi patrimoniul său UNESCO” este organizată de ziua regiunii la Muzeul Olteniei din Craiova! Puteți găsi această expoziție la secția de etnografie a Muzeului!

Expoziţia temporară “Oltenia şi patrimoniul său UNESCO” este, de fapt, un discurs al specificităţilor şi al regăsirilor identitare româneşti. Expoziția se deschide luni, la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova. Evenimentul este dedicat Zilei Olteniei, care a fost instituită la 21 martie printr-o lege adoptată anul trecut de Parlament.

Ziua Olteniei are loc la Craiova în perioada  19 – 24 martie

“Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiţii şi meşteşuguri româneşti precum doina şi dansul căluşarilor. La Horezu, aproape toţi localnicii sunt meşteri ceramişti, unii renumiţi pe plan extern precum cei din familiile Bâscu, Mischiu, Pietraru, Ţambrea, Paloşi, Olaru, Vicşoreanu etc. Aceştia au deprins meşteşugul din generaţie în generaţie, păstrând modelele tradiţionale şi autentice, dar şi-au imprimat originalitatea cu măiestrie. Alături de ceramica de la Horezu, experţii UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de ţesut a scoarţelor româneşti la război este demnă, în egală măsura, de a sta alături de toate celelalte forme de artă şi cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativităţii, identităţii şi coeziunii sociale”, se arată într-un comunicat al Muzeului Olteniei.

De altfel, în comunicat mai este precizat că anul acesta Patrimoniul UNESCO s-a mai îmbogățit cu dansul căluşarilor, doina, tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti şi meşteşugul olăritului de la Horezu. Parlamentul a adoptat anul trecut instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, sărbătoarea urmând a fi marcată de autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific, conform agerpres.

Primăria Craiova organizează anul acesta, în perioada 19 – 24 martie, mai multe evenimente dedicate Zilei Olteniei.

 

România ocupă ultimul loc la educația financiară http://bit.ly/2u43MRs

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *