Fabrica din România care pune lacătul pe ușă și își concediază toți angajații!
O fabrică românească cu aproape un secol de activitate se va închide, iar toți angajații vor fi concediați, conform anunțului făcut de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Fabrica de șosete din Sebeș, cea mai veche din județul Alba, înființată cu aproape 100 de ani în urmă de un german, va închide porțile. Cei 99 de angajați vor fi trimiși în șomaj începând cu 17 martie, conform Gorj Online.
Este vorba despre 99 de angajați
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Calman Zolt, a declarat marți că a fost depusă o notificare privind concedierea colectivă la Ciserom Sebeș. Procedura urmând să se desfășoare între 17 martie și 15 decembrie. Este vorba despre 99 de angajați, a precizat acesta. După ce fabrica a fost achiziționată acum doi ani de un om de afaceri din Sebeș. În decembrie anul trecut, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de un investitor din Sibiu.
În ciuda adaptării la cerințele pieței, cu produse ecologice, unele în premieră pentru România, fabrica de șosete din Sebeș a înregistrat pierderi de peste 1,8 milioane de lei în 2023. În 2022, a avut un profit de aproximativ 31.500 de lei. Dar a fost pe pierdere și în 2021, 2020 și 2019. Povestea CISEROM a început în 1927, când germanul Gustav Bahner din Liechtenstein, un cartier al orașului Oberlungwitz din Germania de Est, a înființat o mică fabrică de ciorapi la Sebeș, denumită GBL.
176.000 de perechi produse pe zi în 1989
În 1928, GBL preia Uzinele Textile Românești. Noua fabrică este echipată cu o gamă variată de mașini de tricotat pentru producția de ciorapi din mătase, bumbac sau lână și lenjerie de corp. Pentru punerea în funcțiune a utilajelor, au fost aduși specialiști din Germania, din orașul natal al lui Gustav Bahner, Oberlungwitz. Un loc cu o tradiție îndelungată în fabricarea mașinilor de tricotat ciorapi încă din 1731.
În 1944, fabrica trece în proprietatea statului, continuându-și producția de șosete și textile atât pentru România, cât și pentru export. Între 1946 și 1954, sub administrare sovietică, fabrica primește denumirea TEBA (de la Textila Banat), nume pe care încă îl folosesc cei mai vârstnici din zona Sebeș.
După ce a fost preluată ca întreprindere de stat sub denumirea „Fabrica de ciorapi și tricotaje Sebeșul”. În perioada 1954-1987, fabrica s-a modernizat și s-a specializat exclusiv în producția de ciorapi. Astfel, capacitatea de producție a crescut de 40 de ori. Numărul angajaților a fost de 6 ori mai mare decât la începuturi, atingând un vârf de 176.000 de perechi produse pe zi în 1989.