fbpx

FOTO! Autostrada „Via Carpatia” ajunge la Calafat, dar ocolește Craiova!

Craiova rămâne doar un reper pe indicatoarele rutiere de pe autostrăzi. Când se preconizează că vor fi gata lucrările!

Vineri, ambasadorul SUA Adrian Zuckerman a anunțat construirea unei autostrăzi care să lege Constanța de Gdansk. ”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a spus Zuckerman. Cea mai scurtă cale pentru a lega Marea Neagră de Marea Baltică era prin regiunea Moldovei, cu trecere prin Ucraina, care nu e însă membru NATO.

Un proiect de autostradă similar nu este însă o noutate. El există din 2016!!! Se numește Via Carpatia și este un proiect dezvoltat în cadrul Inițiativei celor Trei Mări. Cu patru ani în urmă s-a discutat pentru prima dată despre o autostradă, ce urma să pornească din Lituania, să treacă prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia. Ideea era unirea celor trei mări: Adriatică, Baltică și Neagră. Diferența: pornea din Lituania și se încheia în Grecia, la Salonic, iar Constanța și Gdansk urmau să fie legate tot prin autostrăzi de Via Carpatia.

Polonia este inițiatoarea proiectului. Ungaria a aderat imediat și și-a impus termene pentru încheierea lucrărilor: 2022 lucrări complete pe teritoriul maghiar. România, următoarea țară străbătută de Via Carpatia nu a avansat termene, drept pentru care la următoarea întâlnire a Inițiativei celor Trei Mări s-a decis ca dead-line-ul să fie 2030, spunându-se „depinde de capacitatea financiară a fiecărui participant”.

Cât ar însemna investiția românească și ce implică ea? Cum la segmental Sibiu – Pitești au început lucrările mai sunt două porțiuni de construit pentru desăvârșirea visului est-european: Oradea – Arad și Lugoj – Calafat, fiecare tronson estimat la 350 milioane de euro.

Potrivit hărților care au fost publicate până acum, autostrada Lugoj – Calafat va străbate un pic din sudul județului Dolj, dar nu va fi deviată, astfel încât să lege și Bănia de civilizație. În consecință, Craiova va rămâne, alături de Iași, unul dintre marile orașe ale României izolat, lipsit de un sistem rutier decent. O salvare ar fi ca reprezentanții Ford să facă un pic de lobby, în cazul în care SUA se va implica financiar în construirea autostrăzii.

Un oltean i-a dat foc la casa unchiului său!

Un bătrânel pe ATV a fost la un pas de o tragedie pe străzile Olteniei 


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
The following two tabs change content below.
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.
Summary
FOTO! Autostrada „Via Carpatia” ajunge la Calafat, dar ocolește Craiova!
Article Name
FOTO! Autostrada „Via Carpatia” ajunge la Calafat, dar ocolește Craiova!
Description
Craiova rămâne doar un reper pe indicatoarele rutiere de pe autostrăzi. Când se preconizează că vor fi gata lucrările!
Author
Publisher Name
3minute.net
Publisher Logo

Cosmin Cojocareanu

Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0