Genoiu: „M-a șocat de când am intrat în Primărie!” (II)

În prima parte am vorbit cu Mihail Genoiu despre proiecte, acum despre inverstițiile fără de care nu se pot realiza.

 

Știți care e principala problemă cu care se confruntă investitorii în Craiova? Sau de ce, după 27 de ani, tot nu avem autostradă? De ce în sectorul public salariile sunt mai mari ca la privat? Am căutat la toate acestea răspunsuri de la conducătorul urbei!

 

Craiova este în topul Forbes după Călărași și Slobozia al celor mai bune orașe pentru afaceri. Cum se explică poziția?

Nu pot să comentez, nu am cunoștință de topul Forbes, nu știu criteriile pe baza cărora sunt ierarhizate orașele. Dar ce pot spune e că pentru investiții Craiova se confruntă la ora asta cu o problemă foarte mare: forța de muncă. Să nu uităm că Fordul urmează să angajeze 2000 de angajați, toți au aceeași problemă forța de muncă. Mai ales că în ultimul timp s-au așezat aici firme noi.

 

Cum se explică acest aspect: sunt mulți asistați sociali, șomeri, și totuși ne confruntăm cu problema lipsei forței de muncă.

Singura explicație în privința asta e că sunt multe persoane care lucrează în străinătate mai declarat sau nedeclarat. Bani există, se cheltuie în oraș, circulă. Dar ei nu apar angajați la forțele de muncă.

 

Nu ar putea fi însă o problemă faptul că în sectorul public salariile ar fi, în general, mai mari decât în sectorul privat. Nu putem generaliza, dar mă refer la Ford spre exemplu, cel mai mare angajator din Craiova.

23 de ani, din 1990 până în 2013 mi-am desfășurat activitatea în sectorul privat. Și această sinusoidă a salariilor a existat întotdeauna. Când au fost minime, când maxime ale salariului, atât în domeniul privat, cât și în cel public. Când populația a migrat din domeniul privat în cel public au fost salariile mai bune, dar au fost și perioade când au migrat invers. În administrație salariile au crescut treptat: au avut salturi rare și mari. În schimb, în domeniul privat salariile se ajustează în mod continuu. Pentru că, în mediul privat nu ești legat de o lege, ci de o singură problemă: de concurența de a nu-ți lua cineva oamenii, de a ți atrage cu salariu mai bun. Atunci tu îți ajustezi salariul în mod constant și periodic, mult mai des față de de administrație. Așa cum acum salariile sunt mai mari, în cel mai scurt timp o să rămână din nou în urma celor din mediul privat.

 

Domnule Genoiu, care ar fi facilitățile pe care le oferă Craiova investitorilor?

În primul rând sunt parcurile industriale care sunt aproape pline la ora asta. Aici, ajutoarele de minimis la nivelul maxim oferit de guvern sunt acordate de municipiul Craiova. Chiar dacă ele sunt parcuri administrate și constituite de Consiliul Județean ele se află pe raza municipiului Craiova și ajutoarele de minimis care se acordă dezvoltatorilor sunt date de municipalitate. Aproape la toate societățile așezate în cele două parcuri industriale ajutoarele de minimis, care merg până la 200.000 euro au fost acordate de noi.

 

E un efort prea mare sau nu?

E un efort mare, mic, e greu de stabilit. Pentru o firmă mică e un efort mic pentru Craiova. Pentru o firmă mare poate fi un avantaj nesemnificativ cel oferit, dar acesta e maximul care ne permite Guvernul să-l acordăm.

 

Genoiu explică de ce Craiova a rămas ruptă de marile orașe

 

Care sunt motivele pentru care timp de 27 de ani Craiova nu a fost legată cu autostradă de niciun alt oraș?

Motivele sunt clare: din acești 27 de ani în primii 22 nicio guvernare nu s-a uitat spre zona de sud a țării. Nimeni nu a venit să investească în Sud. Primele raze de lumină spre sud au venit în perioada 2012-2014 când s-au pus bazele realizării stadionului de la Craiova, s-au făcut primele investiții. Toate investițiile s-au realizat grație faptului că guvernul a venit și a preluat o parte din datoriile pe care le avea Primăria Craiova, adică fără o injecție de capital de către guvern în zonă orașul nu se poate ridica. Județul s-a dezvoltat, sunt legături bune cu Calafat și alte puncte de graniță. Însă ceea ce doare acum sunt legăturile cu marile orașe, în speță București și Timișoara. Conștientizează toată lumea această necesitate, însă acest hățiș al legislației, parcurgerea foarte greoaie a licitațiilor duce la neînceperea încă a construcției acestor drumuri.

 

Ați spun mai devreme că ați fost om de afaceri. Un oraș poate fi privit ca un business, iar în cazul în care apreciați că poate fi privit astfel, de unde ar genera profit?

A fost cel mai mare șoc pe care l-am avut odată intrat în Primărie. Mi-au trebuit ani de zile să înțeleg și nici acum nu prea am înțeles foarte clar și nu sunt cu totul de acord că administrația locală nu poate fi privită ca o afacere. Și primul șoc l-am avut când am discutat proiectele cu parcarea subterană și cu Water Park-ul. Mi s-a explicat că nu sunt afaceri. Am citit contractul de finanțare, iar ceea ce primează este caracterul social. Ba mai mult decât atât, e stipulat în contractul de finanțare că atunci când una dintre aceste investiții ar începe să creeze profit automat trebuie ajustate prețurile pentru a ajunge în zona de sustenabilitate. Deci administrația publică nu este concepută ca o zonă de business, ci ca o zonă menită să ofere confort și partea socială tuturor cetățenilor.

 

Craiova în perioada comunistă era privită, ca majoritatea orașelor de fapt, drept un pol industrial de dezvoltare. Mai recent s-a încercat să se meargă pe o altă direcție: dezvoltarea unui turism cultural. Exemplu în sensul acesta e depunerea candidaturii pentru Capitală Culturală Europeană. Există în momentul acesta o direcție clară de dezvoltare a orașului?

Craiova a fost un oraș puternic industrializat în perioada comunistă. La Craiova exista fabrică de avioane, de locomotive, mașini agricole, autoturisme. Lucru acesta a creat o bază de persoane bine pregătite în partea tehnică, fapt remarcat inclusiv de firmele străine care vin și se așează în Craiova și constată ușor existența acestei îndemânări și talent pe parte tehnică. În confirmă și angajatorii de la Ford. Ceea ce spuneți de partea culturală: pe de o parte zona Olteniei este una cu foarte multe talente în zona artistică, dar pe de altă parte orice populație, când e angrenată într-o activitate economică intensă are nevoie și de relaxare. Iar zona asta de cultură este o foame a craiovenilor pentru așa ceva. Orice eveniment din zona divertismentului este absorbit la maxim de craioveni.

 

Însă Clujul, Brașovul sau Sibiul se dezvoltă cumva și ca orașe turistice. Centrul Vechi de la fiecare dintre aceste orașe forfotește de oameni, la Craiova vedem terase goale și multe spații de închiriat.

Și eu am fost săptămâna trecută la Sibiu și am comparat cele două centre vechi. Punctul unde am constatat că suntem noi mai jos este cel al spațiilor comerciale. În rest, în tot ceea ce înseamnă infrastructură, restaurante, terase, atât din punct de vedere al serviciilor, cât și al amenajărilor, designului suntem net superiori. Nu avem nici un fel de concurență în acest segment. Într-adevăr, în partea de magazine stăm mai slab și datorită faptului că există o temere de a investi a comercianților, dar cred că și piața e un pic suspicioasă. În Craiova sunt magazine second-hand sau, cum ați spus închise spre închiriere, și asta e o componentă care, la un moment dat, în mod natural se va rezolva. Dar nu ai cum să intervi ca și Primărie: e zona privată a orașului, unde există o reglare între cerere și ofertă. Deci automat, în momentul în care cineva va deschide, și asta o garantez, ca și om cu foarte multă experiență în zona comercială, un magazin care va funcționa în secunda doi pe strada aia se va umple de magazine de același tip. Dar cineva trebuie să aibă curajul. Iar magazinele care apar trebuie să fie la un standard foarte înalt.

 

Luni, în partea a treia a interviului cu Mihail Genoiu aflăm totul despre modul în care se administrează stadionul de 55 de milioane de euro. Ce planuri au autoritățile cu el. De unde se încearcă ajustarea cheltuielilor.

Prima parte a interviului o poti citi aici – Planul lui Genoiu: „Vreau să extind și mai mult zona pietonală” (I)

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *