fbpx
6.1 C
Craiova
luni, noiembrie 29, 2021

Groparii nu mai fac față! Primăria a închiriat un excavator!

Covid 19 face ravagii în țară. Situația e disperată, dar românul e inventiv și găsește soluții: pentru că au fost prea multe decese, administrația unui cimitir a apelat la un utilaj pentru a săpa repede mormintele.

Virusul nu a luat cu asalt numai spitalele, ci și cimitirele. Groparii au fost invocați să acționeze deoarece numărul deceselor din ultimele zile a crescut accelerat. Lucrătorii din Botoșani au avut un ritm infernal de lucru. Pe 12 octombrie, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis să închirieze un excavator care să sape gropi pentru că, efectiv, groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare. Înainte de această criză a sistemului sanitar, în municipi dacă erau cinci sau şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de zece. Datele arată că, la nivelul Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Persoanele care şi-au pierdut în ultimele zile pe cineva drag pot confirma faptul că nu au mai văzut atâtea persoane decedate la capelele celor două cimitire. „Am avut un deces în familie şi am avut parte de o situaţie greu de descris în cuvinte. Când am mers la priveghi erau trei persoane decedate depuse în capela de lângă biserica de la Pacea, două în pridvor şi două în biserică. Este multă durere. Nu am crezut că acest coronavirus va aduce o aşa de mare durere”, a declarat un botoşănean.

Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci, astfel că edilii trebuie să găsească soluţii. La această dată este în derulare licitaţia vizând extinderea Cimitirului Eternitatea. Anunţul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice vinerea trecută, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 28 octombrie. Valoarea contractului este de 4.517.810 de lei.

„Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente. Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, se arată în documentaţie.

Cazul nu este singular. În aprilie 2020 și la olteni s-a întâmplat un caz asemănător. În a doua zi de Paști, la Spitalul de boli infecțioase din Craiova, după două săptămâni de chin, s-a stins o femeie de 69 de ani din județul Mehedinți, infectată cu coronavirus. La data de 22 aprilie a urmat înmormântarea, care a avut loc în comuna Jiana. Femeia nu a avut parte nici de cruce, nici de preot, nici de cei apropiați alături, iar groapa a fost săpată la marginea cimitirului. Peste sicriu a fost turnat pământul cu buldoexcavatorul din dotarea primăriei mehedințene.

„Femeia a fost înmormântată, fără cruce, fără preot… Cei de la primăria Jiana, au aruncat pământ, cu utilajul unității, direct pe coșciug…Capacul a cedat de la prima cantitate de pamant aruncată peste femeia de 70 de ani, moartă în spitalul din Craiova! Fiica moartei, a rămas internată, tot în spitalul din Craiova, tot cu COVID-19, iar fiul moartei este plecat la muncă în străinătate nu a fost lăsat să vină la înmormântare!!! (era băgat obligatoriu în izolare 14 zile). PS 1. Moarta, pe surse, se pocăise la un alt cult, așa au explicat cei din biserica Jiana lipsa preotului!”, au scris cei de la Observ Tot.

Coadă de dricuri la morga spitalului din Craiova!

România sună la 112!

Ce ținută extravagantă a purtat Vlăduța Lupău la o cununie!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

27,278FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img

Latest Articles