fbpx

Guvernul Orban, cu mandatul pe masă. Ce lege importantă își asumă

PNL promite abrogarea recursului compensatoriu, prin angajarea răspunderii guvernului în Parlament. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a avansat și un termen de două săptămâni pentru a a fi făcute schimbările. 

În pachetul de legi privind justiția, liberalii vor abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători, trecerea de la doi la patru ani la INM.

De asemenea, susțin aceleași surse, este în discuție și posibilitatea introducerii în acest pachet a prevederilor referitoare la secția de anchetare a magistraților. În acest caz însă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că o decizie se va lua abia în cursul anului viitor.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat în weekend că guvernul ia în calcul asumarea răspunderii pentru abrogarea legii recursului compensatoriu.

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a declarat duminică Raluca Turcan.

Asumarea pe legile privind justiția ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Angajararea răspunderii este o procedură care implică mai multe riscuri. Practic, Executivul PNL își pune mandatul la bătaie. Potrivit Constituției, Opozitia poate depune în termen de trei zile o moțiune de cenzură, iar guvernul poate fi demis.

Mult mai simplu și fără riscuri, Guvernul Orban ar fi putut da o ordonanță de urgență, dar liberalii au promis încă înainte de a veni la Palatul Victoria că nu vor legifera în acest mod în materie de Justiție.

Legea recursului compensatoriu a adus eliberarea înainte de termen a 20.000 de detinuți, iar abrogarea acestei legi a fost una dintre condițiile puse de USR pentru a susține la vot învestirea Cabinetului Orban. 

În 3 minute poți să vezi și: Se dau bani de la stat! Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a putea beneficia

Share!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0