14.5 C
Craiova
duminică, iunie 4, 2023

Balaci sau Hagi? S-o spună cifrele!

Ca să le treacă de urât chibiților pe pandemie, Look i-a provocat să voteze între Balaci și Hagi. De fapt, ei s-au calificat în finală. Noi le oferim alegătorilor un ghid electoral.

Un microbist care azi are 50 de ani avea 3 anișori la debutul lui Balaci în Divizia A. Unul de 40 de ani n-a apucat, dumerit fiind, nici meciurile jucate de Hagi în campionatul României: în 1990 avea doar 10 ani. Cu statisticile noastre privindu-i pe Balaci și Hagi, le venim în ajutor celor care vor să-și facă o idee din informații exacte, nu din porniri sentimentale.

Ca să fie comparația echitabilă, vom lua la puricat activitatea fiecăruia până la aceeași vârstă, cea la care Ilie Balaci s-a accidentat grav (27 de ani), recidivând de asemenea grav imediat ce se vindecase. Revenit pe gazon după un an de stat pe tușă, Balaci nu și-a regăsit forma sportivă de altădată. A mai jucat în A un pic la Craiova, apoi la FC Olt și Dinamo.

Așadar, analiza noastră vizează exclusiv realizările celor doi fotbaliști astfel: Balaci: până în vara lui 1983. Hagi: până la sfârșitul anului 1991.

1. Debut în Divizia A. Balaci: august 1973, Jiul – Universitatea: 16 ani și 11 luni. Hagi: septembrie 1982, SC Bacău – Farul Constanța: 17 ani și 7 luni.

2. Goluri și meciuri în Divizia A. Balaci: 76 de goluri în 285 de meciuri. Hagi: 141 de goluri în 222 de meciuri.

În ediția 1990-1991, jucând la Real Madrid, Hagi a dat 3 goluri în 29 de meciuri într-un campionat de calibru diferit față de al României. În ce privește Divizia A, nu vom trece ca și cum n-ar fi existat peste meciul Sportul Studențesc – FC Olt din ultima etapă a ediției 1985-1986, încheiat cu scorul de 7-5, cu 6 goluri date de Hagi, golgheterul național. Hagi a participat la câteva blaturi făcute să dea goluri, în vreme ce Balaci, după propria-i mărturisire, dimpotrivă. Dar și scăzându-i golurile mincinoase din Divizia A, Hagi n-are cum să nu rămână mai eficient decât Balaci, după cum a fost și la nivel internațional.

3. Debut la națională. Balaci: martie 1974, Franța – România, amical: 17 ani și 6 luni. Hagi: august 1983 , Norvegia – România, amical: 18 ani și 6 luni.

4. Pimul meci oficial ca titular la națională. Balaci: aprilie 1975, Spania – România, preliminariile CE: 18 ani și 7 luni. Hagi: iunie 1984, România – RFG, turneul final al CE: 19 ani și 4 luni.

Debutat inclusiv într-un meci oficial pentru România mai tânăr decât Hagi, Balaci a așteptat mult să recidiveze, prinzând primul 11 din doi în doi ani. Următorul său astfel de meci: în 1977, tot Spania – România, în preliminariile CM, apoi în 1979, Iugoslavia – România, preliminariile CE, apoi în 1981, Anglia – România. Până la meciul de pe Wembley, în perioada 1975-1980, în rest, Balaci ori intrase-n repriza a doua, ori deloc.

Hagi, de la debutul său în fața RFG, a stat pe tușă la un singur meci al României (cel cu Portugalia, tot la Euro 84) până să intre din primul minut și să nu-l mai scoată nimeni, toată viața, din formula de start.

5. Titular bătut în cuie la națională în meciuri oficiale. Luăm în calcul două meciuri consecutive ale României în care fiecare dintre ei a fost titular. Balaci: a început în aprilie 1981, cu Anglia – România, preliminariile CM: 24 de ani și 7 luni. Hagi: a început în septembrie 1984, cu Irlanda de Nord – România, preliminariile CM: 19 ani și 7 luni.

În toamna lui1980, România a învins Anglia la București, 2-1, în preliminariile CM 82. În vârstă de 24 de ani, fără să fie accidentat ori suspendat, Balaci n-a făcut parte din lot. Antrenor al Universității până nu demult, selecționerul Valentin Stănescu nu l-a convocat. A folosit ca titulari 6 craioveni. De pe la 19 ani, lui Hagi nu i s-a întâmplat niciodată să nu intre nici în lot.

6. Primul gol la națională într-un meci oficial. Balaci: octombrie 1981, România – Elveția, preliminariile CM: 25 de ani și o lună. Pentru Ilie Balaci, acest prim gol, din lovitură liberă, s-a întâmplat să fie și ultimul. Hagi: septembrie 1984, Irlanda de Nord – România, prliminariile CM: 19 ani și 7 luni.

7. Goluri la națională în meciuri oficiale. Balaci: 1 (Elveția). Hagi: 9 (Irlanda de Nord, Turcia, Finlanda, iarăși Finlanda, Austria, Albania, Grecia, San Marino, Scoția).

România lui Balaci n-a avut adversari precum San Marino, dar tot a întâlnit Danemarca (în 1975, ciuca bătăilor în Europa, România dându-i 6-1, cu 2 goluri ale lui Crișan), în două rânduri Cipru, Norvegia (căreia Țicleanu i-a dat gol).

8. Meciuri și goluri la națională. Punând și oficialele, și amicalele, Balaci: 64 de meciuri și 8 goluri, Hagi: 70 de meciuri și 16 goluri.

9. Cupe europene. Balaci: 35 de meciuri și 7 goluri. Hagi: 35 de meciuri și 16 goluri.

Lui Hagi i-am socotit și 4 meciuri (fără gol) jucate pentru Real Madrid în 1990-1991 pentru că-n cupele europene nu e ca-n campionatele naționale, adversarii provenind din toată Europa.

Balaci a atins cu Universitatea semifinalele Cupei UEFA, Hagi a jucat, la Steaua, în semifinalele CCE tot cu Benfica și-n finala CCE cu Milan.

Am disecat cariera fiecăruia sub 9 aspecte. Balaci a ieșit învingător la 3 dintre ele, toate ținând de precocitatea debutului: în Divizia A, la echipa națională și într-un meci oficial jucat de națională. Hagi iese-n față când vorbim despre continuitate ca om de bază al naționalei și eficiență în toate competițiile posibile.

Partizanii lui Balaci invocă deseori ratarea lui de pe Wembley. A lovit cu capul de la marginea careului mare, portarul Shilton a alunecat și abia a mai agățat mingea. Tot pe Wembley, Hagi a dat două bare. Într-un singur meci, de asemenea oficial. Era cu vreo trei ani mai tânăr decât Balaci.

Dacă e să găvărim și despre dezinteresul în pregătire imputat de către conducători, consemnăm egalitate. Pentru acest motiv, pe Balaci l-a suspendat, un pic, Vasile Bulucea, pe Hagi, tot un pic, Valentin Ceaușescu.

În 3 minute poți să citești și: 15 mai: Mititelu și FCU Craiova, din nou, pe „Oblemenco”

Mititelu, gata să domine fotbalul românesc la braț cu Rotaru!

„Un grup de dezertori și falși, cum ai putut echipa să ți-o lași?”

Jumătate de veac de ură: „Asociam Dinamo cu represiunea!”

Îi ajută oltenii pe dinamoviști: „Acum nu mai suntem clonați?”

Loading RSS Feed

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles