18.7 C
Craiova
joi, iunie 1, 2023

Hai să dăm mână cu mână cei care am rămas pe aici!

Anul Centenarului! Primul eveniment bun de bifat: Mica Unire. Cum e bifat, clasic, fix ca în ceilalți ani. Discursuri politice, defilări militare, oameni în costume populare sau nu, prinși mana cu mana in hora autentică.

 

„Hora Unirii” ar fi fost hit dacă exista MTV sau măcar Atomic pe la 1859. „Hai să dăm mana cu mana cei cu inima română” ar fi răsunat în difuzoare mai ceva ca manelele în cartierele oltenești la început de mileniu 3. La peste un secol jumătate distanță, toate jurnalele de știri vor începe cu „Mica Unire a fost sărbătorită astăzi…”, iar discursurile politice vor sforăi astfel: „trebuie să dăm mana cu mana pentru binele țării și al nostru, al tuturor. Pentru propășirea…”.

 

Elementele constitutive, definitorii ale statului sunt teritoriul și populația. Însă fundamentul statului îl constituie națiunea. Prin Mica Unire s-a realizat o alipire teritorială, între Țara Românească și Moldova, spații locuite de aceeași nație. La peste un secol și jumătate distanță asistăm la un fenomen care ne face să credem că azi sărbătorim Mica Unire a unei națiuni dezbinate.

 

Familii întregi nu au cum să dea mana cu mana

 

Asta pentru că din 1991 încoace asistăm la un exod masiv al românilor în străinătate. La muncă! Fie ei „căpșunari”, medici, muncitori în construcții, toți pleacă afară. Cât mai departe, după ce înaintașii lor realizaseră „dezideratele de secol ale națiunii”, cu alte vorbe: cele două uniri, aia de-o sărbătorim azi, și cea de la 1918. Și ca să continuăm cu limbajul de lemn, familia, „celula de bază a societății” este ruptă, distrusă, terfelită în sute de mii de cazuri! Având în vedere că un membru al celulei cu pricina este la muncă în străinătate.

 

Potrivit unui raport al Organizațiilor Națiunilor Unite, dat publicității în vara lui 2017, România este pe locul 2 în topul mondial al migrației. Diaspora românească e format din 4 milioane de persoane în Europa și cam șase milioane în întreaga lume, în proporție covârșitoare forță de muncă activă. Pe primul loc este Siria, țară aflată în plin război! La noi ce război e?

Citeste si: 24 ianuarie, zi istorică! „Mica Unire”, primul pas spre România

Loading RSS Feed
Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

32,055FaniÎmi place
0AbonațiAbonați-vă
spot_img
Loading RSS Feed

Latest Articles