fbpx

#sieusuntselly Haosul din educație și analfabeții funcționali

Haosul din educație, analfabeții funcționali și programa școlară încărcată sunt cauzele principale care destabilizează România.

În al doilea episod din #sieusuntselly o să vorbim despre rata de analfabeți funcționali pe care îi scoate școala românească pe poarta liceului, dar și despre cum adolescenții analfabeți funcționali ajung adulți cu probleme la angajare sau care nu-și găsesc un job bun.

Care este diferența dintre un analfabet funcțional și unul absolut?

Analfabeții funcționali știu să scrie litere și cifre, știu și să le citească, dar nu înțeleg cum funcționează lucrurile într-un sistem de reguli și bune practici logice.Incapacitatea de a aplica noțiuni teoretice învățate la școală, incapacitatea de a folosi tehnologia sau neînțelegerea prospectului unui medicament și logica din spatele instrucțiunilor de administrare sunt doar câteva exemple care de conduc la problemele cu care se confruntă un analfabet funcțional.

Milioane de tineri termină liceul fără să aibă cunoştinţe de bază. Studiile arată că aproape 40% dintre ei nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă primul loc.

Dacă ne uităm la rezultatele testelor PISA la științe din 2015, unde nivelul cunoştinţelor unui elev este măsurat pe o scală de la 1 la 6, observăm că doar un sfert dintre elevii din România stăpânesc bine această disciplină. Aceștia sunt cei care în viitor ar putea aduce inovaţie în societate. Dacă ne comparăm cu Estonia, cap de afiş în testările PISA şi o ţară cu puţin peste un milion de oameni, observăm că 75% dintre elevii din Estonia au cunoștințe științifice mai bune și o mai mare capacitate de inovare.

În 2018 creșterea economică a României a fost cu 4 procente, însă nu datorită investițiilor. Țara noastră are nevoie ca de aer de investiții în infrastructură, de exemplu, și în multe alte domenii pe care evoluția le-a uitat. Dacă rata analfabeților funcționali ar scădea la minim, până în anul 2030 economia țării noastre ar crește într-un scenariu idealizat cu 300%. Un studiu al World Economic Forum arată că, în 2022, principalele abilităţi pe care le vor căuta angajatorii vor fi: gândire analitică şi capacitatea de a inova, învăţare continuă şi strategică, creativitate, originalitate şi iniţiativă. Deschiderea unei afaceri presupune forță de muncă care s-o susțină, fiind în fruntea listei la analfabeți funcționali, populația României nu poate să satisfacă cerințele de pe piață, astfel evoluția se lasă mult așteptată.

Potrivit specialiștilor în educație, analfabetismul funcțional poate fi identificat și combătut în ciclul primar și liceal, acolo unde sunt puse bazele educației copiilor. Și care primește doar 50% din bugetul educației.

Care este soluția?

Soluții sunt foarte multe în teorie, însă se pare că sunt greu de aplicat. De la investirea în tinerele generații, înțelegerea nevoilor secolului XXI, adaptarea si restructurarea programei școlare la probleme reale din viața de zi cu zi, până la scăderea orelor de curs.

Lumea s-a schimbat foarte mult de la apariția internetului, de aceea adaptarea ne-ar aduce evoluția și un trai mai bun. Privind la țările nordice care se pare că au găsit rețeta câștigătoare a învățământului, nu ne rămâne decât să învățăm, să arătăm că și noi putem și să ne aliniem la cerințele lumii în care trăim.

În 3 minute poți să vezi și: Top 5 bărbați ai zodiacului

Diana Predescu, eleva de 10 a liceului Voltaire: „Vreau să creez ceva care să rămână în sufletele oamenilor”

FCSB-Dinamo: Echipele de start ale bucureștenilor!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0