Ilie Balaci, de la 8 la infinit!

U Craiova – FCSB, partida pe care oltenii așteptau să o câștige de 16 ani. Meciul a căpătat o valoare simbolică. În ziua duelului, Ilie Balaci s-a stins.

După o zi peste care mulți vor trece cu greu, oltenii încep să se strângă ușor, ușor la stadion. La câțiva pași de statuia lui Ion Oblemenco, suporteri sau simpli trecători se opresc să aprindă o lumânare pentru sufletul celui ce a fost Minunea Blondă. Este ora 19:00, meciul parcă nici nu mai contează, statisticile sunt uitate, iar craiovenii vin în număr din ce în ce mai mare să-l omagieze pe Balaci. Atmosfera este de gheață. După ce aprind o lumânare, oamenii stau lângă altar și rămân cu privirile ațintite asupra fotografiei ce-l înfățișează pe Prințul din Bănie. „Această tragedie o să-i întărească pe băieți. O să întărească tot orașul”, spune un bărbat, cu lacrimi în ochi.

Ora 20:10. Stadionul este pe jumătate plin. Cu haine negre și flori albe în  mâini, femei, copii și bărbați de toate vârstele privesc tabela pe care rulează imagini cu Ilie Balaci. Parcă și timpul se scurge mai greu. Băieții din galeria Craivei îi pregătesc pe oamenii prezenți în peluză: „În minutul 8 toată lumea aruncă florile în teren. Nu mai devreme”. La tribuna a doua, un grup de aproximativ 30 de copii își fac apariția. Pe gazon, fotbaliștii formației gazdă ies să ia pulsul. După ce publicul craiovean îi primește cu ostilitate, grupul micuților suporteri se ridică în picioare și le face o demonstrație. Tinerii încep să strige cât pot de tare: „He! He! Hai Știința”. Jucătorii FCSB-ului rămân cu privirea îndreptată spre tribună. La ei acasă nu e prea des așa.

Nu trece mult timp și suporterii celor de la FCSB intră și ei pe stadion. Dacă altă data erau întâmpinați într-un cor de fluierături și huiduieli, de data aceasta, nimeni nu pare să simtă nevoia să o facă. Altul este scopul aceste partide. Surpriza, dacă se poate spune așa, vine chiar din partea galeriei bucureștene. În Peluza  Roș-Albastră se ridică mâinile și începe să se scandeze tare: „Ilie Balaci, Ilie Balaci!”. Gestul este răsplătit cu aplauze primite din întregul stadion. Apoi, galeria FCSB-ului și cea a Craiovei încep să strige împreună numele Legendei Craiovei Maxima.

Ora 20:50. Pe „Ion Oblemenco” răsună din 28.000 de piepturi „MUICĂĂ, suntem neam de piatră!”. Se aude tare, foarte tare. Parcă toți oamenii strânși la stadion își spun supărarea prin versurile acestui cântec. Echipele intră în teren, iar înainte de startul partidei se ține un moment de reculegere. Nimic nu pare să mai conteze în tribune. Suporterii își pleacă încet capul, unii închid ochii, iar alții privesc spre tabelă. Pare ireal, dar se întâmplă. Oltenia ține un moment de reculegere în memoria lui Ilie Balaci. Peluza Nord afișează un mesaj emoționant: „Ai redefinit fotbalul și ai adus glorie Craiovei și culorilor alb-albastre! Azi plângem toți în memoria ta, minune din poveștile copilăriei noastre”.

Ora 21:00. Începe meciul. Din nou, se aude tare: „Ilie Balaci! Ilie Balaci!” și apare încă un mesaj: „Ilie Balaci! De la 8 la infinit”. În minutul 8, momentul în care numărul Minunii Blonde este singurul ce mai contează, Craiova își dă autogol. În tot acest timp, se aude un murmur din tribune. Oamenii aruncă flori în teren. Este greu pentru suporteri să accepte asta, chiar în minutul 8, dar partida continuă. Un bărbat cu barba căruntă și cu mâinile încleștate consideră autogolul drept un semn: „Așa vrea Ilie. Ne facem pomană cu ei. Îi batem și așa”.

Se pare că omul are dreptate. Craiova întoarce scorul în repriza secundă, iar la final, galeria și fotbaliștii scandează împreună pentru eroul din poveștile copilăriei: „Ilie Balaci! Ilie Balaci”.

 

Citește și: Mangia: „Ilie Balaci a câștigat meciul!”

 

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *