fbpx

Imagini care rămân în istorie! Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat, miercuri seară, Acordul Brexit. 621 de eurodeputaţi au votat pentru, iar 49 împotrivă.

După 47 de ani în Uniunea Europeană şi trei ani de criză politică, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, vineri, la miezul nopţii, potrivit hotnews.ro.

Marea Britanie se retrage pe 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simţite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziţie.

Imediat după vot, care a pecetluit plecarea eurodeputaţilor britanici, numeroşi europarlamentari şi-au dat mâna în hemiciclu şi au intonat cântecul scoţian de rămas bun „Auld Lang Syne” (Nu este decât la revedere), unii fluturând eşarfe în culorile drapelelor britanic şi european. Eurodeputații britanici anti-Brexit nu și-au ascuns părerea de rău, și-au îmbrățișat colegii și au plâns, scrie digi24.ro

Eurodeputatul Guy Verhofstad, raportor pentru Brexit în Parlamentul European: „Ei (europarlamentarii britanici, n.red.) au adus întotdeauna agerime, şarm, inteligenţă…cel puţin unii dintre ei şi, să recunoaştem, uneori şi încăpăţânare. Este trist să vedem plecând o ţară care ne-a eliberat de două ori, care a vărsat de două ori sânge pentru eliberarea Europei. Acest vot nu reprezintă un adio, ci din punctul meu de vedere este doar un la revedere”.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: „Niciun nou parteneriat nu va aduce înapoi beneficiile apartanenenţei la aceeaşi uniune. Cu siguranţă nu ne vom expune companiile competiţiei neloiale. Cu cât va face mai mult Marea Britaniei pentru a păstra standardele noastre privind protecţia socială şi drepturile muncitorilor, cu atât va fi mai bun accesul pe piaţa unică. Ne va fi dor de voi şi puteţi conta pe noi aşa cum şi noi ştim că putem conta pe voi”.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mai puţin avantajoase.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit a reiterat că există „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziţie, aşa cum insistă premierul Boris Johnson. Noul acord va trebui să conţină reglemenări comerciale, în domeniul securităţii, energiei, transporturilor şi pescuitului.

Comisia Europeană a elaborat hărţi care prezintă traficul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, şi restul teritoriului britanic.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte,  locuitorii din regat trăiesc sentimente diferite: vineri, unii vor ieşi în stradă şi vor desface şampanii, alţii vor rămâne trişti, acasă, în faţa televizoarelor. În orice caz, la petrecerile politicienilor britanici din seara Brexitului au fost tăiate de pe listă vinurile din Franța și Marea Britanie.

În Londra, cam cu 50 de ore înainte de Brexit, oamenii sunt împărțiți, cam ca în a doua zi după referendum, când au aflat de rezultatul scrutinului, relatează Digi24.

Deși au trecut trei ani și jumătate de la momentul respectiv, mulți dintre britanici încă nu-și dau seama pentru ce au votat, nu știu foarte multe lucruri despre relația viitoare dintre Bruxelles și Londra. Vor fi încă 11 luni, acea perioadă de tranziție, în care această relație ar trebui pusă pe hârtie, astfel încât să putem afla răspunsurile care ne interesează direct și pe noi, românii: cum vom putea călători, cum vom putea să muncim în Regatul Unit, cum vor putea veni tinerii la studii și ce se întâmplă cu cei care sunt deja aici.

Vineri la miezul nopții, cei care au militat pentru Brexit vor sărbători momentul mult așteptat de ei. Sunt așteptați în stradă, în preajmea Parlamentului britanic, la ora locală 23:00. Momentul nu va fi marcat, cum ar fi dorit, de bătăile ceasului Big Ben, care este în reparații, dar va fi afișată o numărătoare inversă pe sediul Guvernului. Înainte de aceasta premierul Boris Johnson se va adresa națiunii în încercarea de a uni un popor dezbinat de acest subiect al Brexitului.

Sentimentul general la Londra este dorința de a vedea încheiată toată această poveste, care trenează deja de trei ani și mai bine. Nu va fi însă un șoc de a doua zi, de la 1 februarie. Oamenii nu-și vor vedea viețile date peste cap. Însă pur și simplu britanicii așteaptă să vadă încheiată odată această etapă.

În 3 minute poți să citești și: Ioniță și-a găsit echipă! Va purta numărul 10 la noul club!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0