fbpx

Începând de azi, angajatorii pot depune cererile pentru șomajul tehnic. Cine beneficiază și care sunt pașii ce trebuie urmați

Cererile pentru șomaj tehnic pot fi depuse de către angajatori, începând de miercuri, 1 aprilie, la Agenţiile Judeţene pentru forţele de muncă.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a spus că 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate sau au încetat din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus.

Pentru plata șomajului tehnic din ultimele două săptămâni, cererile trebuie trimise până în 10 aprilie. Iar pentru prima jumătate din aprilie, solicitările vor fi trimise în luna mai.

Fiecare AJOFM are o adresă de e-mail dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro

Angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente, scrie ziare.com

Companiile, PFA-urile și cei cu profesii liberale pot cere șomajul tehnic, plătit integral de stat, pentru perioada stării de urgență. Depunerea documentelor, pentru pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie.

În cel mult 15 zile ar trebui să ajungă banii la companii, iar acestea au termen 3 zile ca să-i vireze în contul angajaților care au fost trimişi acasă, din cauta stării de urgenţă.

La celelalte categorii profesionale, care nu pot munci din cauza epidemiei, banii ajung direct, în maximum 10 zile.

Pot obține banii pentru șomaj tehnic firmele afectate de starea de urgenţă declarată în urma epidemiei de coronavirus, care au fost nevoite să îşi suspende activitatea şi să îşi trimită angajaţii acasă.

De asemenea, beneficiază de şomaj tehnic şi Persoanele Fizice Autorizate (PFA), întreprinderile individuale, cei cu profesii liberale, sportivii care au contracte încheiate cu cluburile sau cei care obțin venituri din contracte de drepturi de autor. Angajatorii pot suplimenta ajutorul de la stat din fonduri proprii.

Angajatorii vor depune o cerere-tip, o declarație pe proprie răspundere și lista angajaților care nu mai pot lucra. Documentele trebuie trimise prin e-mail fie agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, dacă ajutorul e solicitat de o companie, fie agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, pentru celelalte categorii. Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt:
-cerere; declarație pe proprie răspundere; lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maximum 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în șomaj tehnic se va efectua în 3 zile.

Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021.4444-000, număr cu tarif normal.

În 3 minute poți să citești și: Primul oraș din România care intră în carantină totală! Peste 593 de cazuri confirmate

 Metodă inedită, adoptată de un poliţist pentru a-i convinge pe oameni să stea în casă: patrulează pe străzi cu o cască coronavirus

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0