Începe depesedizarea! Se face inventarul la rude, pile și amante

Guvernul Orban va avea miercuri prima ședință oficială în care va fi adoptată ordonanța de urgență pentru restructurarea Executivului prin care numărul de ministere va fi redus de la 24 de la 16. În 48 de ore, liberalii au fost obligați să găsească soluții pentru dispariția a 8 ministere, fiecare cu un aparat birocratic uriaș. Al doilea pas pe care îl vor face va fi marea operațiune de depesedizare. 

Guvernul PNL a preluat, potrivit digi24.ro, unu mecanism profund pesedizat. Mai exact, miniștrii s-au dus marți la serviciu pentru a lucra cu oamenii lăsați în urmă de miniștrii PSD, de la șefi de cabinet și consilieri, secretari de stat, subsecretari de stat, directori, șefi de serviciu, personal contractual extern. Nu se dau duși foarte ușor oamenii PSD, de exemplu din cei 18 consilieri de stat ai Vioricăi Dăncilă au demisionat doar 4. Nici secretarii de stat nu se grăbesc să plece. 

Potrivit sursei citate, există deja pe masa premierului un dosar cu peste 70 de pagini cu toții secretarii de stat, consilierii de stat, subsecretarii de stat, din aparatul central, din fiecare minister și agenție subordonată, oamenii numiți de PSD. Acestuia i se vor adăuga noi dosare cu rezultatul inventarului pe care l-au început liberalii pe toată uriașa structură de rude, pile și oameni de partid care au ocupat aparatul de stat. 

Nu trebui să uităm că, în ultima lună, toți miniștrii PSD s-au ocupat cu predilecție de înfigerea pe toate posturile vacante a oamenilor de partid, a prietenilor, rudelor, copiilor prietenilor și membrilor, aștfel încât noului guvern să îi vină foarte greu să lucreze cu o rețea birocratică ostilă.

Un exemplu clar sunt ultimele acte semnate de Viorica Dăncilă prin care a numit în funcții esențiale oamenii de casă ai Rovanei Plumb și ai lui Gabriel Oprea. La ministerul Sănătății s-au făcut pe ultima sută de metri numiri la conducerea spitalelor – inclusiv protejata lui Darius Vâlcov, Adriana Cotel, a fost numită manager la Spitalul Fundeni. 

De asemenea, surse din Ministerul Sănătății au declarat pentru Digi24.ro că ministrul demis, Sorina Pintea, a luat mai multe decizii înainte de predarea mandatului, prin care și-a impus oamenii în funcții cheie. Una dintre aceste decizii face referire la prelungirea interimatului directorul Institutului de Hematologie Transfuzională. 

La Institutul de Hematologie, Sorina Pintea a numit-o la finalul anului trecut, prin detașare, pe doctorița Carmen Violeta Oancea, pe care anterior o numise consilier personal la cabinetul ministrului, pentru a putea fi detașată. În decurs de doar câteva zile, Oancea a ajuns consilier și mai apoi manager interimar al Institutul de Hematologie.

O altă decizie a Sorinei Pintea are legătură cu șefa sa de cabinet, care a câștigat un concurs organizat în minister, după demiterea Guvernului, pentru postul de șef serviciu la Direcția pentru relații cu presa, afaceri europene, relații internaționale.

Și Răzvan Cuc a convocat, în ultimele ore din mandatul său, Adunarea Generală a acționarilor CNAIR care a finalizat procedura de selecție a candidaților pentru posturile de membri în Consiliul de Administrație. Astfel, au fost numiți doi membri noi în Consiliul de Administraţie, Maşala Ionuţ Laurenţiu şi Piţiogoi Mihuţ Marius, şi a numit definitiv Consiliul pentru o perioadă de 4 ani, după ce iniţial a fost numit provizoriu. Membrii actuali, pe lângă cei doi numiţi în cursul zilei de luni, sunt Bumbac Georgeta, Pascu Bogdan şi Mihalache Costin. Ultimul a fost chiar șeful cancelariei fostului premier Viorica Dăncilă. 

Un ordin al ministrului demis al Dezvoltării, Daniel Suciu, a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Ordinul prevede aprbarea regulamentului de funcționare și desfășurare a concursului de admitere la Programul de formare și specializare pentru ocuparea unor funcții de înați funcționari publici. Conform documentului, înainte să plece din minister, Daniel Suciu a stabilit componența comisiilor de concurs și a comisie de soluționare a contestațiilor. Fiecare comisie este alcătuită dintr-un reprezentant al Institutului Național de Administrație și din 2 reprezentanți ai Guvernului, unul de la Ministerul Dezvoltării și unul de Secretariatul General al Guvernului. Astfel, prin numirea unor oameni de încredere în comisiile de concurs, pot fi pregătite admiterile pentru cele 75 de locuri disponibile pentru cei care își doresc să devină înalți funcționari publici.

În 3 minute poți să vezi și: Mario, craioveanul de 15 ani, a dispărut! Poliția vă cere ajutorul!

Pro România se evaporă! Încep demisiile pe bandă rulantă

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *