fbpx

Într-o comună din România, primăria și școala s-au mutat în online. Locuitorii au și un aprozar virtual

În fața coronavirusului, primăria dintr-o comună și-a mutat toată activitatea în online, mai puțin emiterea documentelor de stare civilă, ședințele Consiliului Local au loc online, iar orele pentru clasele V-VIII se țin pe o platformă electronică.

Vorbim despre comuna Ciugud din Alba, una dintre cele mai digitalizate și mai bogate din România, majoritatea investițiilor fiind făcute pe fonduri europene.

Mai nou, administrația locală va deschide mâine chiar un ”aprozar virtual”, unde producătorii locali pot să-și vândă produsele, ca să fie cât mai puțin afectați în această perioadă, iar cetățenii să poată cumpăra produse proaspete, scrie hotnews.ro

Digitalizarea Primăriei Ciugud a început în 2009, iar de atunci, în fiecare an administrația locală a investit în asta. În acest moment primăria poate să emită aproape toate actele online, mai puțin certificatele de căsătorie și de deces. Astfel că, în fața pandemiei de COVID 19, activitatea instituției a putut fi mutată fără probleme în online, iar cetățenii protejați.

”Avem implementat la nivelul primăriei un sistem integrat care ne permite să oferim servicii publice digitalizate. Prin platforma cetățeanului, fiecare cetățean din comuna noastră este înregistrat și în acea platformă poți să scoți certificatul fiscal, există un dosar electronic unde sunt scanate toate actele și tot ce înseamnă dosarul de cetățean, se pot scoate oricând copii. De exemplu, eu am avut nevoie de un act privind înmatricularea mașinii, nu îl mai găseam, l-am găsit acolo și am scos o copie. Pentru plata taxelor și impozitelor locale sunt 4 soluții. Avem aplicații dedicate, pe mobil. De 1 an și ceva avem automate de plată în fiecare sat al comunei. Plățile se pot face și din ghișeul online, prin platforma cetățeanului. La ghișeu aproape că nu mai avem plăți în acest an. Iar plățile cu aplicația au crescut de la câteva acum câțiva ani, până la circa 20%”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud din Alba.

Potrivit acestuia, inclusiv certificatele de urbanism și autorizațiile de construire pot fi transmise online.

De săptămâna trecută și ședințele Consiliului Local se desfășoară online.

Nici închiderea școlilor nu a rămas fără soluție în Ciugud. Primăria are o platformă electronică, elevii au conturi, iar orele la materiile de bază – matematică, română, istorie, geografie – se țin prin teleconferință. Pentru alte materii, cursurile și temele sunt încărcate pe platformă, elevii le descarcă, le rezolvă și le transmit profesorilor.

”În cazul elevilor lucrurile sunt mai simple pentru că aveam de mult partea aceasta de tehnologie implementată la nivelul școlii. Copiii noștri încă de la începutul acestui an școlar au început să lucreze, să experimenteze soluții smart pentru educație. În această situație ne-a fost destul de simplu să trecem de la predarea în școală, la predarea prin mijloace smart. Avem o platformă dedicată, copiii au conturi pe acea platformă educațională care le permit să intre, să-și descarce temele, să le încarce pentru a fi verificate de profesori. Mai mult, platforma le dă posibilitatea celor care nu aveau acasă să beneficieze de resursele Microsoft, pachetul office sau resurse Google. Sunt profesori care țin orele la cele mai importante materii în format videoconferință. Profesorul își definește clasa, le-a făcut un orar virtual, iar profesorii știu că la o anumită oră trebuie să fie online. Copiii, dacă nu își amintesc, primesc notificare pe telefon sau calculator. Doar o parte din ore se țin așa”, a explicat Dan Lungu.


Deocamdată acest sistem este aplicat doar la clasele V-VIII, dar de săptămâna viitoare urmează să fie introdus și la ciclul primar.

Săptămâna trecută, primăria comunei Ciugud a lansat, pe Facebook, un apel pentru identificarea producătorilor locali, în vederea promovării acestora în cadrul unui Aprozar virtual, care să comercializeze produse proaspete, 100% românești.
Pentru început se vor vinde doar legume-fructe, apoi va fi extinsă la carne și lactate.

Comuna Ciugud are 3200 de locuitori și în 2020 un buget estimat la circa 22 milioane lei. Dan Lungu spune că în ultimii ani locuitorii plecați la muncă în străinătate s-au întors, datorită condițiilor mai bune de trai, în acest moment fiind doar câteva zeci la muncă, în afară.

În 3 minute poți să citești întreg jurnalul de carantină:

Craiova: Jurnal de carantină – ziua 0, pregătire pentru tot ce vine!

Jurnal de carantină, ziua 1 – un singur lucru nu aveam: habar!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0Shares
0