Invenții românești care au marcat istoria științei

3minute.net
2 Min Read

Niciun român nu ar trebui să ignore invențiile românești care au marcat atât istoria științei, cât și a civilizație universale. Aceste inventii românești sunt rezultatul inteligenței, al unor minți geniale, al unei munci creatoare depuse de oameni de știință excepționali și recunoscuți internațional. Românii au ştiut să se apropie şi să asimileze valorile cunoaşterii şi să dăruiască enorm, la rându-le, civilizaţiei umane.

Multe inventii românești sunt recunoscute internațional. Inteligența românilor a fost întotdeauna de necontestat, iar lucrul acesta s-a văzut și prin ce-au inventat. Au ştiut să se apropie şi să asimileze valorile cunoaşterii şi să dăruiască enorm, la rându-le, civilizaţiei umane.

Iată câteva dintre invențiile românești care au făcut istorie

Nicolae Paulescu – adevăratul descoperitor al insulinei şi al tratamentului antidiabetic-  (1869-1931), medic, profesor, jurnalist, este adevăratul descoperitor al insulinei şi al tratamentului antidiabetic, tratament care astăzi se foloseşte în lumea întreagă, peste 4,5 milioane de adulţi suferind de această boală, în prezent, pe glob.

Ioan Cantacuzino-Vaccinul antiholeric- Vaccinul antiholeric, numit şi “Metoda Cantacuzino”, se foloseşte şi astăzi în ţările în care se mai înregistrează cazuri de holeră, o boală foarte gravă, care afectează, în primul rând, intestinul subţire. Lui Ioan Cantacuzino i se datorează şi faptul că, în 1926, România (a doua ţară după Franţa) a introdus vaccinarea profilactică (de prevenţie a apariţiei şi răspândirii bolii) a nou-născuţilor, cu vaccinul BCG (Vaccinul împotriva Bacilului Calmette–Guérin), utilizat împotriva tuberculozei.

Avionul cu reacţie – invenţia savantului român Henri Coandă-  este una dintre dovezile că invenţii româneşti ale unor minţi geniale nu au lipsit niciodată din istoria ştiinţei şi a tehnologiei mondiale. Aparatul de zbor Coandă-1910, fără elice, cu două aripi, lung de 12,5 metri, de 420 de kilograme, cu un singur loc, a fost prezentat în 1910, la salonul aeronautic din Paris şi a stârnit admiraţia publicului şi entuziasmul specialiştilor. Acest prim avion cu reacţie, conceput de Henri Coandă, a fost construit cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel, care l-a ajutat să obţină aprobările necesare.

 

Citește și  

Share This Article